Namn: Lösen:

Braxfiske skall minska övergödningen

Publicerad den 25 juni 2011  (Läst 3 702 gånger.)


Brax. Stora: Viridiflavus/Wikipedia, Lilla: Piet Spaans/Wikipedia
Brax. Stora: Viridiflavus/Wikipedia, Lilla: Piet Spaans/Wikipedia

Östhammarfjärden i Roslagen är en trång havsvik och bedöms som en av de mest övergödda områdena i norra Östersjön. Just nu pågår ett forskningsprojekt där man fiskar brax (lat. Abramis brama) för att minska övergödningen i Östersjön. Brax betecknas normalt som en skräpfisk och saknar större ekonomsikt värde, men fisken binder fosfor och genom att fiska upp fisken så tar man bort fosfor ur havet. I projektet tar man dagligen upp 200-900 kg brax och annan fisk ur fjärden. Den uppfiskade fisken körs till Uppsala där den rötas till biogas. Metoden kallas reduktionsfiske och används redan i många övergödda insjöar (ex Vallentunasjön) och även i stor skala i Finska Viken.
Syftet med hela projektet som drivs av Upplandsstiftelsen är att se om braxfisket kan vara en ekonomiskt gångbar metod att minska forsforhalterna istället för satsningar inom jordbruk och reningsverk. För att uppnå större resultat behöver dock fisket utökas till en mycket större omfattning än dagens försök om man vill se verkliga förändringar på havsmiljön i fjärden.

Rovfisk som man får upp kastas tillbaka, medan annan skräpfisk som mört också får åka till rötningen i Uppsala. Genom projektet hoppas man också förändra fördelningen av fisk i fjärden för att på så sätt ytterligare förbättra lokala bottenmiljön. Genom att minska antalet fiskar som äter bottenkryp, så kommer bottenkrypen att öka och dessa äter alger på botten som man därmed hoppas skall minska - och därmed gynna en bättre bottenvegetation.

Läs mer:
http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/miljo/article3205796.ece
http://svt.se/2.33538/1.2445306/ny_metod_mot_overgodning
http://www.biogasost.se/Blogg/tabid/66/EntryId/88/Fisk-i-Osthammar-blir-biogas.aspxRelaterade artiklar
Pump syresätten botten i Lännerstasundet

Taggar:  Östersjön Marinbiologi Forskning Fiske
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Pump syresätten botten i Lännerstasundet

2011-06-25
Pump syresätten botten i Lännerstasundet
I Lännerstasundet utanför Stockholm så har man installerat en pump som skall pumpa ner syrerikt ytvatten till botten i ett försök att motverka övergödningen ..»

Dykförbudet på s/s Belliver bort efter hösten

2011-06-21
Dykförbudet på s/s Belliver bort efter hösten
Som dykarna.nu skrev om under gårdagen har det populära vraket s/s Belliver utanför Åland att belagts med dykförbud, men nu kommer glädjande besked om ..»

Slutdykt på S/S Belliver på Åland

2011-06-20
Slutdykt på S/S Belliver på Åland
Det är med stor bestörtning som Ville Lundqvist på Ålands dykcenter berättar att S/S Belliver precis förlagts med dykförbud då hon hamnat inom samma dykförbudszon ..»
2011-06-18
Polis grep dykande koppartjuvar
Malmöpolisen hittade två misstänkta koppartjuvar och vad som tros vara deras blöta gömställe för stöldgods på fredagen. Det hela började med att polisen ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »