Namn: Lösen:

Byslättsbåten daterad till bronsåldern

Publicerad den 11 januari 2012  (Läst 3 022 gånger.)

Byslättsbåten
Byslättsbåten. Foto: Staffan von Arbin, Bohusläns museum.

I ett samarbete mellan Bohusläns museum, Syddansk Universitet och Göteborgs stadsmuseum har en bit av båtens barkskrov nu analyserats med hjälp av kol 14-metoden – en dateringsmetod som inte stod till buds när båten grävdes fram på 1930-talet.

Resultatet av analysen visar att Byslättsbåten är åtskilliga hundra år äldre än vad man tidigare förmodat. Analysen placerar överraskande fyndet i den yngre bronsåldern, omkring 900–800 f. Kr. Med undantag för några få fynd av urholkade stockbåtar saknas annars båtlämningar från denna period i Skandinavien. Diskussionen om bronsålderns farkoster har därför till stor del fått ta sin utgångspunkt i de talrika skeppsavbildningar som förekommer på hällristningsytor över hela Norden.


- Den nya dateringen av Byslättsbåten gör att vi nu måste börja se på hällristnings-skeppen med helt nya ögon, säger marinarkeolog Staffan von Arbin vid Bohusläns museum.
Frågan om hällristningsskeppen är avbildningar av skinnbåtar eller plankbyggda båtar har länge varit omtvistad.

Läs vidare på:
http://vastarvet.se/kulturvast_templates/Kultur_ArticlePage.aspx?id=70563Denna artikel diskuteras i
forumet

Taggar:  Marinarkeologi
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter
2011-12-28
Granat kan stoppa dykning på Eric Nordevall
Vraket hittades 1982, men granaten bakom fartygets akter upptäcktes inte förrän nyligen, enligt lokala medier. All dykning på platsen är stoppad tills ..»

Stockholms historia grävs fram vid Grand Hotel

2011-12-19
Stockholms historia grävs fram vid Grand Hotel
Under hösten har Stockholms hamnar genomfört renoveringar av Strömkajen. Schaktningarna har skurit genom lager efter lager av historia och ger Sjöhistoriska ..»

Marinbiologi och UV-foto i Filippinerna

2011-12-15
Marinbiologi och UV-foto i Filippinerna
PRESSMEDDELANDE Dykreseföretaget Scuba Travel har stor erfarenhet av gruppresor. På de allra flesta gruppresor finns det med en ambassadör som är specialiserad ..»

Ny sajt låter dig dyka ner på Eric Nordevall

2011-12-02
Ny sajt låter dig dyka ner på Eric Nordevall
Under sommaren har man på "dykpark vättern" jobbat med att ta fram en interaktiv webbsida där besökaren kan ta del av hur det är att befinna sig ovanför ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »