Namn: Lösen:

Costa Concordia världens dyraste bärgning

Publicerad den 27 oktober 2013  (Läst 3 029 gånger.)

Foto: Cezary Piwowarski (Wikipedia Commons)
Foto: Cezary Piwowarski (Wikipedia Commons)

Costa Concordia är sedan september upprest i horisontalt läge, och står nu på undervattensplattformen som byggs inför bärgningen. Där kommer vraket stå till nästa sommar då hon skall lyftas från botten med hjälp av pontoner och sedan placeras på ett annat fartyg för att fraktas till en plats för skrotning. Det är oklart var vraket kommer huggas upp, eftersom alternativet i Italien kräver ombyggnation för att kunna hantera ett fartyg av denna storlek, varför även Turkiet kan vara ett alternativ.

Något som dock redan nu är säkert är att bärgningen av Costa Concordia blir världshistoriens dyraste bärgning. Redan nu är projektet dyrare än något annat bärgningsprojekt, och då återstår mycket arbete, både med bortforsling och upphuggningen, men dessförinnan saneringsarbete för att få bort avfall och kemikalier från vraket.
När fartyget var nytt kostade hon 3,7 miljarder SEK att bygga, men redan nu har bärgningen kostat 5,1 miljarder.

Bärningen av Costa Concordia visar på hur miljömedvetandet inverkar på dagens vrak. Om Costa Concordia kommer behålla rekordet som världens dyraste bärning eller om vi i framtiden kommer få se ännu dyrare bärgningar återstår att se.

Efter att vraket restes upp horisontellt i september har man hittar kvarlevor efter tre omkomna ombord, senast den 8:e oktober hittades kroppen efter servitören Russell Rebello som dog när han hjälpte andra till räddning. Tidigare under september hittades två andra kroppar, och den enda saknade som kvarstår nu är 50-åriga Maria Grazia Trecarichi, vars kropp ännu inte är återfunnen.Läs mer:
http://www.nyteknik.se/incoming/article3781444.ece/BINARY/original/costa_grafik_stor.gif
http://www.nyteknik.se/nyheter/fordon_motor/fartyg/article3781364.ece
http://www.nyteknik.se/asikter/ledare/article3780345.eceRelaterade artiklar
Costa Concordia blir världens dyraste bärgning
Costa Concordia bärgas
Grottdykare söker igenom Costa Concordia

Taggar: Vrak Medelhavet Costa Concordia
Av: Pär Ahlgren
Tipsa en vän
Translate    
« Tillbaka         


Tidigare nyheter

Scuba Travel och Red Sea Explorers i nytt samarbete

2013-10-14
Scuba Travel och Red Sea Explorers i nytt samarbete
PRESSRELEASE Skandinaviska dykare älskar Röda Havet. Det korta reseavståndet, den höga kvaliteten på dykningen och goda prisnivån gör Egypten till ..»

Konstprojekt med undervattensporträtt

2013-10-06
Konstprojekt med undervattensporträtt
Vi består till största delen av vatten. Vårt inre är flytande men hålls på plats av vårt yttre. Vi lever vårt liv på ytan, på land, medan livets ursprungs ..»

Resor till Egypten - ändrad avrådan

2013-09-30
Resor till Egypten - ändrad avrådan
Utrikesdepartementet har upphävt avrådan från att resa till Egypten. Under en längre tid har några länder, däribland Sverige, avrått från att resa ..»

Filmen

2013-09-23
Filmen "Hummerfiske Bohuslän"
Hummerfisket engagerar mängder av människor och det är mer folk i skärgården vid hummerfiskepremiären än under midsommar. I filmen möter du fritidsfiskare, ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »