Namn: Lösen:

Dalarövrak undersöks på nytt

Publicerad den 17 augusti 2008  (Läst 3 077 gånger.)

Foto: Jens Lindström, SMM
Foto: Jens Lindström, SMM

Arbetet är ett led i planeringen av en dykpark i det mycket vrakrika Dalaröområdet. Många av lämningarna är unika och samtidigt väldigt sköra. Undersökningarna kommer att ge mer komplett dokumentation av vraken, vilket underlättar för arkeologerna att följa hur deras tillstånd förändras över tid. Flera vrak i området kommer att dokumenteras på liknande sätt de närmaste åren.

Jutholmsvraket påträffades redan 1965 och har genomgått arkeologiska undersökningar tidigare. Dessa har visat att det rör sig om ett handelsfartyg från 1600-talets andra hälft, som förliste på väg från svensk hamn med en last av bland annat tjära och stångjärn.

Dykningarna kan följas via webbkamera måndag-fredag kl 9-16 på direktadress http://live.maritima.se/
Bloggen finns på Sjöhistoriska museets hemsida www.sjohistoriska.seTaggar:  Marinarkeologi Jutholmsvraket Dalarövraket
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Esbjörn Svenssons utredning avslutad

2008-08-17
Esbjörn Svenssons utredning avslutad
Därmed kommer inte dykinstruktören att åtalas för vållande till annans död. -Han tycks ha följt regelboken, säger kriminalinspektör Björn Eriksson till ..»

Oxygène öppnar dykcenter på The Manta Resort på Pemba Island

2008-08-14
Oxygène öppnar dykcenter på The Manta Resort på Pemba Island
- Pemba har länge varit berömda för sin fantastiska dykning och det känns oerhört inspirerande att öppna upp portarna för fler dykentusiaster att upptäcka ..»
2008-08-13
Havens jättar på väg tillbaka
Rapporten, som presenterades på tisdagen, har tagits fram av forskare och andra experter inom Internationella naturvårdsunionen (IUCN). Den ger en blandad ..»

Delfinupplevelser i badhus

2008-08-12
Delfinupplevelser i badhus
Samtidigt pågår det olika prova-på aktiviteter. Här kan besökare testa paddla kajak, dyka med tuber, kite-surfa och fridyka. Allting tillsammans med instruktör ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »