Namn: Lösen:

Dalarövrakets galjonsfigur bärgas och skannas

Publicerad den 1 oktober 2008  (Läst 3 170 gånger.)





Sedan våren 2007, då nyheten om det sensationellt välbevarade vraket släpptes, har arkeologer från Statens maritima museer dykt på platsen vid flera tillfällen för att dokumentera vraket och ta reda på mer om dess historia. Vraket är cirka 20 meter långt och trots att en kanon står kvar i sin lavett på fördäck så tror arkeologerna inte att det har använts som ett rent krigsfartyg. Men lejonet kanske kan ge arkeologerna en fingervisning om vem som ägde fartyget.

– Det var inte vilka skepp som helst som fick ett lejon som galjonsfigur. På 1600-talet var lejonet en symbol för makt och galjonsfiguren var ett sätt för fartygsägaren att kommunicera sin ställning och status, säger Andreas Olsson, chef för arkeologiska enheten vid Statens maritima museer.

DOKUMENTATION
– Lejonet har legat på sidan i bottensedimentet och har blivit eroderat och det är svårt att dokumentera det under vattnet. Därför tar vi upp galjonsfiguren tillfälligt. Den är intressant att jämföra med Vasas skulpturer. Bland annat ska vi ta prover som kan visa om den en gång var målad och i så fall hur, berättar Andreas Olsson.

Dokumentationen på land sker med en optisk 3D-skanner som kommer från Vasamuseet, där den används för säkerhetskopiering av träskulpturer. Skannern kan ge en noggrannhet ner till en tusendels millimeter vilket gör att ett skannat föremål kan rekonstrueras tredimensionellt, ned i minsta detalj, utifrån en datafil.

ETT MUSEUM UNDER VATTEN
Galjonsfiguren bärgades i måndags. Arbetet med att skanna galjonsfiguren beräknas ta två dagar. På torsdag läggs den tillbaka där man fann den, på bottnen framför Dalarövrakets förskepp.

– Många undrar nog varför vi lägger tillbaka den. Vår ståndpunkt är att vrakplatsen är en unik, orörd och helt magisk 1600-talsmiljö som bör bevaras som den är – ett fantastiskt museum under vatten. Genom planerna på en dykpark i Dalarö så är vår förhoppning att den här och andra vrakplatser i området ska bli mer tillgängliga för allmänheten i framtiden, säger Andreas Olsson.



Relaterade artiklar
Dalarövrak undersöks på nytt
Dalarövraket utsatt för skadegörelse
Pistolfynd på Dalarövraket undersöks
Undervattenskamera ska skydda "Dalarövraket"
Dykförbud infört på 1600-tals vraket vid Dalarö

Taggar:  SMM Marinarkeologi Dalarövraket
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter
2008-09-30
Nya fynd från Kronan visas upp
Alla dykningar på Kronan under sommaren koncentrerades på att få upp två kistor. Idag, var det dags för konservatorn Max Jarehorn att lyfta på locket ..»
2008-09-29
Största skeppskyrkogården öppnas för civila dykare
Havsytan är perfekt, nästan spegelblank, när vi åker runt i den lilla gummibåten och spanar på ekolodet. Vrakpositionen är osäker, men en förutsättning ..»
2008-09-29
Tech-mässa 15-16 nov
Organisatörerna har valt helt nya lokaler för evenemanget i det internationella konferenscentret i Birmingham. Mässan ägnas helt åt avancerad dykning. ..»
2008-09-28
Gemensam arbetsgrupp för att utreda dödsfall inom sportdykning
Efter sommarens tragiska dödsfall inom sportdykning samlar sig nu utbildarna i Sverige för att försöka finna sätt att minska antalet dödsfall inom sporten. ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »