Namn: Lösen:

"De dömda vrakdykarna"

Publicerad den 9 juli 2024  (Läst 650 gånger.)

Bild: Henrik Malmsten
Bild: Henrik Malmsten

Ni minns kanske tillslaget mot fyra dykare utanför Öland för några år sedan? Det blev upptakten till det största fallet av vrakplundring i svensk historia. När Kustbevakningen gjorde husrannsakan hemma hos männen hittade de hundratals föremål från havets botten – mynt, lerkrus och en hel kanon.

Men nu väljer två av dykarna att för första gången att berätta hela sin historia. De menar att de är oskyldiga – och att de kan bevisa det.

De prisbelönta journalisterna Jack Werner och Magnus Arvidson har gjort en spännande och fascinerande dokumentärserie där vi får följa med ner under ytan till några av de 100 000 vrak som finns på Östersjöns botten. Det är en perfekt sommarserie – lika delar Tintin, Pripps Blå-reklam och krimpodd. Men den berör också viktiga frågor som vem som egentligen äger rätten till vårt gemensamma kulturarv, och hur man bäst skyddar det.

https://www.svd.se/tagg/blendaRelaterade artiklar
Tre män döms för fornminnesbrott efter plundringar av vrak

Taggar:  Vrakplundring Juridik
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Dyktankhuset på Djurgården fyller 90 år

2024-05-21
Dyktankhuset på Djurgården fyller 90 år
PRESSRELEASE År 1979 bildades på privat initiativ Svensk Dykerihistorisk Förening (SDHF, https://www.SDHF.se ) med målsättningen att rädda Dyktankhuset ..»

Tappad dykkamera upphittad efter 7 år

2024-05-16
Tappad dykkamera upphittad efter 7 år
Så här beskriver Jonny själv händelsen, Havsresan har sedan 1990 varje år dokumenterat havet bra sidor och dåliga sidor. Gemensamt för varje år att ..»
2024-04-13
Man avled i dykolycka vid Gullmarsfjorden
Mannen var på cirka 50 meters djup när något hände som gjorde att han inte lyckades ta sig upp själv. Han fördes till sjukhus, men hans liv gick inte ..»
2024-04-04
Dykare omkom i Plura-grottan Norge
Efter räddningsinsatsen konstaterades att dykarens liv gick tyvärr inte att rädda. Personen dödförklarades på platsen. Dykaren är en man med amerikanskt ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »