Namn: Lösen:

Den svenska undervattensdraken Deep Green

Publicerad den 23 oktober 2009  (Läst 5 697 gånger.)Deep Green strömdrivet elkraftverk
Deep Green strömdrivet elkraftverk

Deep Green

Konstruktionen bygger på en drakliknande konstruktion som sitter fäst i botten med en lina, och som genom vattenströmmar gör drakliknande rörelser i vattnet. Det är dessa rörelser som draken gör som i sin tur driver turbiner som sitter monterade på draken. Draken bär även med sig generator och ett roder som hjälper till att skapa de önskade rörelserna.
Varje drake kommer få ett vingspann på 12 m och kunna producera ½ megawatt vardera.

Tekniken att utnyttja drakens rörelser istället för att ha ett stillastående kraftverk göra att man får 10 gånger större kraft på turbinen, och därmed även 10 gånger högre elproduktion. Man kan dessutom utnyttja betydligt långsammare strömmar för att producera vattenströmsbaserad el.

Företaget bakom Deep Green heter Minesto och bildades 2007 och ägs av Saab Group, riskkapitalbolagen Midroc New Technology, Verdane Capital och Chalmersägda Encubator. Tekniken i Deep Green kommer ursprungligen från försvarskoncernen Saab.

Se animerad film av Deep Green:
http://www.nyteknik.se/multimedia/archive/00054/Se_den_animerade_fil_54116a.mov

Läs mer:
http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/vattenkraft/article661855.eceTaggar:  Forskning Exploatering
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter
2009-10-23
Vindkraft dödar inte Östersjöns bottnar
En fyrårig utredning har nu visat att vindkraftparkerna i södra Östersjön (som exempelvis Lillgrund och Kriegers Flak) endast kan påverka salthalten i ..»

Ubåten HMS E18 funnen

2009-10-23
Ubåten HMS E18 funnen
Tillsammans med fem andra ubåtar skickades den till Östersjön för att bistå Ryssland. Senast den sågs var under ett rutinuppdrag i slutet av maj 1916, ..»

Halcyon återkallar vingar och ytmarkeringsbojar

2009-10-22
Halcyon återkallar vingar och ytmarkeringsbojar
Produkterna som berörs av återkallandet är: Halcyon Explorer, Eclipse, CCR35, Evolve och Pioneer (BCDs) Halcyon Surface Marker Buoys (SMBs) Halcyon ..»

Reel Diving öppnar portarna

2009-10-21
Reel Diving öppnar portarna
Från oktober etablerar sig en ny distributör av dykutrustning på den skandinaviska marknaden. Reel Diving AB med säte i västsverige, tar över agenturerna ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »