Namn: Lösen:

Det söndergrävda vraket i Nacka undersökt

Publicerad den 1 maj 2010  (Läst 2 768 gånger.)


Jim Hansson skyddsbärgar del av styrbordsidan. <br />Foto: Jan-Peder Lamm
Jim Hansson skyddsbärgar del av styrbordsidan.
Foto: Jan-Peder Lamm

Arkeologer från Sjöhistoriska åkte ut till Boobadet efter att ha kontaktats av arkeologen Jan-Peder Lamm som bor i närheten av Boobadet. Jan-Peder hade fått syn på flera stockar som framkommit ur de massiva sedimenten som muddrats upp. Efter samtal med Länsstyrelsen beslutades att prover skulle tas på de framgrävda lämningarna. Stockarna som har urtag för knuttimring tolkades som en kajanläggning eller en längre pålad brygga. Dendroprover togs och har skickats iväg för analys. Dagarna efter denna besiktning framkom det ytterligare ett spännande fynd. En avgrävd T- formad köl hade påträffats och uppmärksammats av Jan-Peder. Efter ytterligare en besiktning så beslutades det att Sjöhistoriska skulle ut och göra en dykbesiktning i området. Vid dykningarna påträffades fler söndergrävda skeppsdelar som skyddsbärgades på plats. Vi tolkade till en början lämningen som ett mindre klinkbyggt fartyg på ca 10 meter. Delarna som togs tillvara forslades till vårt dykförråd och lades i en pool. I och med att vraket omrörts vid grävningar samt att större delar av vraket inte kunde påträffas hade vi endast blandade fragmentariska delar att analysera. Vid samtal med exploatören fick vi reda på var muddermassorna bortforslats. Vid en besiktning av dessa enorma mängder av sjöbottenmassor framkom det flera spant, bottenstockar samt några bordläggningsplankor! Dessa fynd underlättade vårt arbete en hel del. Troligen ligger det fler delar idag oåtkomliga skeppsdelar i dyn.

Fynden ligger i en mycket spännande miljö med anor från minst 1200 talet (Boo gård som ligger i anslutning till hamnen omtalas redan under 1200-talet). Boo krog finns utmärkt på en 1600-talskarta som visar att även den låg i anslutning till fyndplatsen. Hamnläget ligger väldigt strategiskt till i förhållande till det södra inloppet till och från Stockholm. Det är den ända naturliga hamnen i området. Dessutom finns även teorier om att ryssarna landsteg just i denna vik år 1719.

Av lämningarnas karaktär samt fyndläge tror man nu trots de fragmentariska fynden att detta kan ge värdefull information om hur skeppet sett ut samt hur hamnen sett ut under en viss period.
Nu inväntas med spänning på vad de dendrokronologiska analyserna (årsringsdatering) ger för resultat. Sjöhistoriska Museet lovar att återkomma när dessa är färdiga och har då förhoppningsvis mer information om vad detta kan ha varit för skepp och hamnanläggning.

Vid frågor: jim.hansson@maritima.se

Av: Jim Hansson, Sjöhistoriska museet

Läs vidare (under 100430):
http://www.sjohistoriska.se/amnen/marinarkeologi/marinarkeologerna_blogg.aspxDenna artikel diskuteras i
forumet

Relaterade artiklar
Gammalt vrak i Nacka grävdes sönder

Taggar:  Vrakskydd Vrakfynd SMM Marinarkeologi
Av: Pär Ahlgren
Tipsa en vän
Translate    
« Tillbaka         


Tidigare nyheter

Oljan i Mexikanska Gulfen når kusten

2010-05-01
Oljan i Mexikanska Gulfen når kusten
Läckaget från de trasiga oljeledningarna efter den havererade oljeriggen Deepwater Horizon som sjönk förra torsdagen fortsätter att läcka ut och nådde ..»

Dynamic Positioning System

2010-05-01
Dynamic Positioning System
Volvo Penta och CPAC har tagit fram ett system kallat Dynamic Positioning System som innebär att även små båtar numera kan klara att hålla fasta positioner ..»

Saknad grottdykare återfunnen efter 39 år (text på engelska)

2010-04-29
Saknad grottdykare återfunnen efter 39 år (text på engelska)
Paul Esser, a medical student at Bristol University, was just 21 when he disappeared in the Porth yr Ogof cave system at Ystradfellte, Powys in 1971. His ..»

Ark Royal, ny Scuba Travel liveaboard

2010-04-29
Ark Royal, ny Scuba Travel liveaboard
Nytillskottet, Ark Royal, är en mycket vacker och ändamånsenlig och båten är byggd från grunden för att ge dykare bästa tänkbara plattform. Fartyget, ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »