Namn: Lösen:

Uppfinningen som ska rädda liv

Publicerad den 20 februari 2008  (Läst 4 578 gånger.)Divo, uppfinningen som ska rädda liv
Divo, uppfinningen som ska rädda liv

När dottern Olivia tog dykarcertifikat började Janne Stööd fundera på säkerhet. Några år tidigare hade sonen Oscar kämpat för livet efter att ha blivit påkörd av en bil och familjen var väl medveten om vilken tragedi en olycka kan innebära.
Olivias gudfar, Ola Patriksson, var även hennes dykinstruktör – och där började deras diskussion.
Nu fyra år senare har de fått världspatent på sin uppfinning och tyska storföretaget Bosch håller på att färdigställa slutprototypen.
Uppfinningen består av en ventil som kopplas till andningsregulatorn som känner av dykarens andning. Har inte dykaren andats genom regulatorn på 30 sekunder eller om luften i tuberna börjar ta slut så fylls räddningsvästen automatiskt med luft.
– Idén kommer från ett system som används av fallskärmshoppare där reservskärmen löses ut automatiskt vid en viss höjd om hopparen inte redan innan aktiverat den stora skärmen, berättar Janne Stööd.
– För dykningen finns inget liknande automatiskt säkerhetssystem, berättar Ola Patriksson.
– Ungefär 60 procent av alla dödsolyckor händer i ytläget. Dykare som fått problem glömmer lätt vad de lärt sig under utbildningen. De sliter av sig munstycket först i ställlet för att blåsa upp västen och sjunker igen. Då kan den här uppfinningen vara avgörande, säger Ola Patriksson.
De har döpt sin produkt till Divo. Nu ska den tredje och förhoppningsvis sista prototypen testas. Sedan ska den klassificeras, iso-certifieras, konsumentverket, försäkringsbolagen och polisen ska säga sitt.

Läs vidare på:
http://www.nwt.se/ArticlePages/200802/15/20080215135039_840/20080215135039_840.dbp.asp

Diskutera:
http://www.dykarna.nu/forum/divo-ny-uppfinning-kan-den-bli-nagot--254630/Taggar: Uppfinningar

Av: Micke Tilja   Tipsa en vän   Dela på facebook   Twittra   Translate    

« Tillbaka     


Tidigare nyheter

Jakt på hajfenor hotar urgamla arter

2008-02-20
Jakt på hajfenor hotar urgamla arter
Nyligen sa FN för första gången ifrån på skarpen. I en resolution krävdes begränsningar för det fortfarande helt fria hajfisket plus ett stopp för den ..»

Undervattensrobot med temperaturskillander som kraftkälla

2008-02-19
Undervattensrobot med temperaturskillander som kraftkälla
Det är amerikanska forskare som tagit fram roboten och syftet är att kunna göra studier på havsmiljön. Roboten drivs med hjälp av en sorts vax som expanderar ..»

Drunkningslarm orsakade pådrag

2008-02-19
Drunkningslarm orsakade pådrag
Sjöräddningssällskapet i Vadstena larmades av Sjöräddningscentralen MRCC i Göteborg. Enligt uppgifter skulle en dykolycka skett vid Hästholmen. Ödeshögs ..»

Hitlers förlorade flotta hittad

2008-02-18
Hitlers förlorade flotta hittad
De tre ubåtarna som blivit kända som Hitlers förlorade flotta har hittats i Svarta Havet. Den turkiske mariningenjören Selcuk Kolay gjorde upptäckten, ..»
Fler nyheter »Tipsa oss »