Namn: Lösen:

Dödsfallen med rebreather ökar

Publicerad den 13 maj 2008  (Läst 3 817 gånger.)

Rebreathern på bilden har inget med artikeln att göra
Rebreathern på bilden har inget med artikeln att göra

Andelen dödsfall med rebreather bland nordamerikanska dykare har ökat från 1 till 5 procent av det totala antalet dödsolyckor under de 6 åren från 1998 till 2004.
Richard Vann, Neal Pollack och Petar DeNoble från DAN analyserade de 80 fallen för att avgöra vad som utlöste olyckorna. Bara tre fall orsakades av att utrustningen inte fungerade. Men problem med utrustning och avvägning är vanligare bland rebreatherdykare än bland dykare med traditionellt öppet system. Elva fall berodde på metodfel eller bristande förberedelser typ att syrgasventilen var stängd eller instrumentpanelen inte var påslagen, att syrgassensorn var felaktigt installerad eller anslutningar lossnat. De fyra fallen med avvägningsproblem tycks ha orsakats av att dykaren tagit ut munstycket efter uppstigning men inte lyckats stänga det. Det ledde till att de sjönk.
Att drunkna, snärjas in eller fastna är mindre problem vid rebreatherdykning. Största skillnaden mellan dödsfallen med rebreather och öppet system ligger i olämplig gasblandning. Alltför lågt eller högt partialtryck på syrgasen var den bakomliggande orsaken till mer än hälften av dödsfallen. Enligt DAN är förrådet av diluentgas i en rebreather litet. Det tar slut snabbt vid en läcka eller vid upprepade ned- och uppstigningar. De konstaterade fyra fall av otillräckligt sådant förråd. Ett orsakades av en läcka i andningskretsloppet. Det ledde till snabb uppstigning och gasemboli. Man fann fem fall av medvetslöshet med kramper troligen orsakade av syrgasförgiftning. Tretton rebreatherdykare blev medvetslösa tidigt under dyket. Det pekar på syrebrist.
Liksom vid all dykning inträffar olyckorna med rebreather även bland de mest erfarna dykarna och på ställen som verkar hur oskyldiga som helst. En erfaren rebreatherdykare hittades död i dykbutikens simbassäng iförd sin rebreather. Han hade drunknat på grund av kvävning. Efter ett solodyk åkte 51-åringen till butiken för att få sina gasflaskor fyllda. Han hade kvar lite gas från dyket. Därför beslöt han att göra slut på den genom att träna lite i bassängen. Men kalkpatronen var förbrukad. Han fick för mycket koldioxid och för lite syre, förlorade medvetandet och drunknade sittande på bottnen i den 3 meter djupa bassängen.

Fler nyheter från tidningen DYK hittar du på
http://www.dyk.netRelaterade artiklar
Grottdykare omkom i "Devils eye", Florida
Dykolycka på Gotland
Dykare dog i Plura

Taggar:  Rebreather Dykolycka DAN
Av: Micke Tilja
Tipsa en vän
Translate    
« Tillbaka         


Tidigare nyheter

Boverket föreslås ta över havsplanering

2008-05-10
Boverket föreslås ta över havsplanering
Kommunerna lyfts bort från ansvaret för planeringen av de svenska havsområdena. Och Boverket, inte Naturvårdsverket, föreslås få det övergripande ansvaret ..»

Agir informerar om obligatorisk service av vingar

2008-05-09
Agir informerar om obligatorisk service av vingar
Berörda vingar är följande: NIORD med serienummer TV0607… samt TV1107… HABROK 38 med serienummer TV0707… samt TV 0108… BLACKBIRD 36 med serienummer ..»

Dalarövraket utsatt för skadegörelse

2008-05-09
Dalarövraket utsatt för skadegörelse
Vraket upptäcktes 2003 av en grupp dykare, men det var först förra året som upptäckten offentliggjordes. Det råder dykförbud på platsen, men trots det ..»

Dykdator i 18k guld

2008-05-07
Dykdator i 18k guld
Klockföretaget Linde Werdelin har tagit fram en exklusiv dykdator med namnet "The sea instrument". Vad som skiljer denna från många andra datormärken ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »