Namn: Lösen:

DS Malmberget återfunnet efter 100 år

Publicerad den 30 maj 2021  (Läst 1 879 gånger.)


Det var under 1913 den 27 november som ångfartyget DS Malmberget satte kurs mot Rotterdam från Narvik lastat med 10 000 ton järnmalm och 43 man i sin besättning.

Dagen efter att skeppet påbörjat sin resa nådde vinden orkanstyrka, och det spanades för sista gången den 28 november när det passerade Tennholmen fyr klockan 14.00 utanför Bodö, av skeppet DS Österland.
Under flera år man har sökt henne och att hon förlist förstärktes bara av det faktum att vrakgods sköljts i land i grannkommunerna, men skeppet fann man aldrig.
DS Malmberget var ett nytt skepp, bara några månader gammalt och supermodern båt för sin tid med besättning från både Norge och Sverige.

Många spekulationer har funnits kring varför Kapten C.J. Strom valde att fortsätta sin resa i ovädret, och parallelerna mellan DS Malmberget och Titanic är många, speciellt i den bemärkelse att man misstänker att kaptenen ansett att Malmberget varit osjunkbart och fortsatt trots ovädret.

Men nu, 108 år efter förlisning och på 200 meters djup, har man funnit henne. Forskare från Institutet för havsforskning sänkte sin ROV på det de misstänkte var ett korallrev, men det visade sig vara något helt annat.

– Stora vrakdelar. Metallplattor. Det var en ganska kaotisk syn, beskriver forskaren Pål Buhl-Mortensen för NRK.
– Baserat på översikter över kända vrak och olösta skeppsvrak, jämförelser av foton och skeppsmodeller fick vi snabbt en misstanke om att det här kunde vara ”DS Malmberget”, säger Buhl-Mortensen.

Det var när man såg bokstäverna M och A som man vart övertygad.

– Nu är vi hundra procent säkra på att det är rätt fartyg, säger han till NRK.

Rederiet AB Luleå- Ofoten, som idag går under namnet Gränges AB, förlorade sedan 10 år senare systerskeppet till DS Malmberget.


Norsk orginalartikel: https://www.nrk.no/nordland/fant-det-savnede-malmskipet-ds-malmberget-etter-108-ar-pa-havbunnen-i-nordland-1.15511367

Artikel på svt: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/saknat-svensknorskt-skepp-funnet-efter-over-100-ar-pa-havsbottenTaggar:  Vrakfynd Vrak Narvik
Anneli Sara Banderby
Anneli Sara Banderby

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Fantasea i konkurs

2021-05-28
Fantasea i konkurs
Fantasea, som ligger i Stockholm vid St Eriksplan, har under 16 år varit ett dykcenter som utbildat många elever, tillhandahållit dykutrustning, resor ..»

Ny dykguideutbildning i Dalarö skeppsvraksområde

2021-05-12
Ny dykguideutbildning i Dalarö skeppsvraksområde
Utbildningen är en förutsättning för att kunna leda dyk/ROV- guidning på Jutholmsvraket, Dalarövraket/Bodekull och vraket efter Anna Maria. Dessa tre ..»

Nytt magasin om havet – Deep Sea Reporter

2021-05-11
Nytt magasin om havet – Deep Sea Reporter
Deep Sea Reporter ska skildra banbrytande forskning, myndigheters avgörande beslut och entreprenörers spännande idéer. Vi vill berätta viktiga och fängslande ..»

Mardrömsdyket i Mexiko - Verkligheten i P3

2021-05-06
Mardrömsdyket i Mexiko - Verkligheten i P3
Vågorna går höga och efter att ha drivit omkring på havet i en halvtimme börjar det sakta gå upp för Christopher och dykinstruktören att dykbåten kanske ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »