Namn: Lösen:

Dyk säkert i sommar

Publicerad den 27 maj 2010  (Läst 2 416 gånger.)

PRESSMEDDELANDE
För att göra sporten säkrare har Konsumentverket under en treårsperiod arbetat med ett projekt som syftar till att förebygga dykolyckor och förbättra säkerheten vid fritidsdykning. Bland annat genom bättre rutiner hos de som erbjuder dyktjänster och dykutbildningar.
Arbetet har skett i nära samarbete med branschen och har nu även resulterat i en branschöverenskommelse – den första på området. Branschöverenskommelsen är Konsumentverkets rekommendationer till dykföretag och dykklubbar och är en tolkning av produktsäkerhetslagens krav på säkra tjänster. I bilagorna till branschöverenskommelsen framgår bland annat:

* vilken säkerhetsinformation som ska lämnas till en kund i samband med dyktjänster
* övervakningskrav av elever i samband med dykutbildning
* vilka interna rutiner och program för egenkontroll som bör upprättas
* ett förtydligande av tjänsteleverantörens ansvar vid dykutbildning och dykutfärder

Inför sommarens dyksäsong satsar nu Konsumentverket även på en informationskampanj riktad mot alla som funderar på att börja dyka. En färsk broschyr har tagits fram som innehåller tips och råd om vad man som nybörjare bör känna till.

– Att dyka är en stor upplevelse, men det är också förenat med vissa risker. Dyksport ska därför alltid utövas med respekt och försiktighet, säger Maria Lindstedt, ansvarig för Konsumentverkets dyksäkerhetsprojekt.


Kontaktperson:

Maria Lindstedt, tel 054-19 40 74Taggar:  Konsumentverket Dyksäkerhet
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Messerschmitt Bf 109 bärgad

2010-05-24
Messerschmitt Bf 109 bärgad
Det var i februari 1943 som Günther Seraphim flög sin Messerschmitt Bf 109 över Røros och fick motorproblem. Den tyske stridspiloten var på spaningsuppdrag ..»

Tidningen DYK på egna ben

2010-05-21
Tidningen DYK på egna ben
De senaste tio åren har DYK ingått i det engelska förlaget Underwater Publications som bland annat ger ut tidningen Diver. Under denna period har DYK ..»

Kanadensare kritiska mot vrak

2010-05-18
Kanadensare kritiska mot vrak
Föreningen Artificial Reef Society of British Columbia (ARSBC) förbereder att sänka en kanadensisk jagare, HMCS Annapolis, som artificiellt rev i Halkett ..»

Waterproof vinnare av Stora Designpriset 2010

2010-05-18
Waterproof vinnare av Stora Designpriset 2010
PRESSRELEASE Juryns motivering löd: ”Med en fot i vattnet och en på kontoret har Waterproof lyckats skapa branschens ”top-of-the-line-produkt”. Nyckelorden ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »