Namn: Lösen:

Dykare fann senapsgas

Publicerad den 25 februari 2008  (Läst 3 819 gånger.)


Vakthavande befäl Lasse Jonsson vid kustbevakningen i Göteborg berättar att man sent på lördagskvällen fick larm från en enskild dykkunnig person på Fotö som upptäckt klumparna i hamnen. Mannen hade dock inte tagit i dem.
- Vi gick dit och kontrollerade. Utbildade kemdykare tittade på fyndet. Våra experter var dock inte säkra på vad det kunde vara .
Räddningstjänsten larmades och klumparna togs omhand.

- Vi tyckte dock att det var fel område för att vara senapsgas. Det finns betydligt mer sådant längre norrut längs kusten, men med de hårda vindar som rådde i fredags kan det mycket väl komma från något vrak på botten, säger Lasse Jonsson. Vi är mycket tacksamma för att allmänheten slår larm. Det finns mycket otrevligt på havsbotten.

Räddningschef Kenneth Eriksson på Öckerö berättar att man fick larmet från kustbevakningen sedan personalen tittat på de fotbollsstora klumparna av kemikalier. Kustbevakningen gjorde bedömningen att man inte kunde utesluta senapsgas.
- Vi såg allvarligt på fyndet. Klumparna togs omedelbart omhand med full skydds-utrustning. De hämtades upp, placerades i behållare och förde till en annan plats på Fotö. Under söndagen larmades Stena Recykling (f d Reci) som hämtade behållarna och kommer att köra dem vidare till SAKAB utanför Örebro. Där ska undersökningar göras för att få klarhet i vad det är för kemikalier.

Läs vidare på:
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=403806

Text: GP

Diskutera:
https://www.dykarna.nu/forum/response.asp?id=255454&main_Id=255454&catId=0Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Skräckbilderna av svenska vatten

2008-02-25
Skräckbilderna av svenska vatten
20.000 ton plast dumpas i svenska hav varje år och dödar tusentals djur varje år. Plasten kan även vara skadlig för människor då plasten i vissa fall ..»

Charternyheter med smak av dykning

2008-02-25
Charternyheter med smak av dykning
- Vi är väldigt glada att kunna öppna Jordanien som charterresmål. Det är ett otroligt vackert och intressant land med mycket att erbjuda både i ren njutning ..»

Nytt material kan göra självlagande dykdräkt möjlig

2008-02-24
Nytt material kan göra självlagande dykdräkt möjlig
Visst låter det som en fantasi – ett gummiliknande töjbart material som lagar sig självt i rumstemperatur och är enkelt att tillverka – men det är precis ..»

Flexisuit, ny torrdräkt från Poseidon

2008-02-22
Flexisuit, ny torrdräkt från Poseidon
PRESSRELEASE Att hålla sig varm är viktigt vid all dykning. Även vid relativt hög vattentemperatur orsakar långa dyk en viss nedkylning av kroppen. ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »