Namn: Lösen:

Dykare förlorade rättstvist mot Norge

Publicerad den 9 september 2008  (Läst 3 859 gånger.)


De 18 dykarna och en änka efter ytterligare en dykare hade krävt skadestånd och kostnadsfri läkarbehandling för närmare 300 miljoner svenska kronor. Ytterligare 160 dykare står i kö för att få sina fall prövade.

Dykarna anser att norska staten redan i slutet av 1950-talet kände till att dykningsarbeten på ständigt större djup medförde fara för liv och hälsa.

Brott mot "Europakonventionen"
Enligt dykarna har norska statens passivitet i frågan varit ett brott mot Europakonventionen för de mänskliga rättigheterna.

Att processen varit så utdragen beror inte minst på grund av att det medicinska underlaget för att påvisa sambanden mellan dykning och exempelvis hjärnskador varit magert eller omstritt.
Inte förrän under den sista rättegångsdagen erkände staten ett möjligt sådant samband, men bara för sex av dykarna.

Tingsrätten medger i sin motivering att fakta talar för att dykarna skadats, men varken norsk lag eller rättspraxis ger något stöd för att staten skulle ha det ansvar som dykarna hävdat.
Det finns möjlighet att utöka dagens skadeståndsregler, men först när och om Norges högsta domstol sagt sitt, sade tingsrättsdomaren Arne Lyng.
Ytterligare 160 dykare, bland dem två svenskar, står i kö för att få sina fall prövade, men tisdagens domslut ger en fingervisning om utfallet även i dessa fall.

Källa:
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22584&a=1241407&lid=puff_1241394&lpos=rubrikRelaterade artiklar
Efterlevande till engelska yrkesdykare stämmer norska staten
Norska yrkesdykare stämmer regeringen
Svenska dykare stämmer norska staten

Taggar:  Yrkesdykning Juridik
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter
2008-09-09
Oljeutsläpp öster om Fårö
Utsläppet täckte ett område på 1,1 kvadratkilometer. Nu ska kustbevakningen undersöka vilka fartyg som passerat området vid tiden för oljeutsläppet...»

Champagne från vrak säljs dyrt på hotell

2008-09-09
Champagne från vrak säljs dyrt på hotell
Champagne fiskades upp från vraket av det svenska fraktskeppet Jönköping. Skeppet var lastat med vin, champagne och konjak, och var på väg till Ryssland ..»

Oxygène öppnar dykcenter i Phuket, Thailand med Jonathan Cruiser

2008-09-09
Oxygène öppnar dykcenter i Phuket, Thailand med Jonathan Cruiser
Phuket är ligger nära Similanöarna, en grupp av granitklippor, öar och skär som löper i nord-sydlig riktning. Vissa av öarna är täckta av regnskog och ..»
2008-09-08
Grundstötning utanför Landskrona
Det svenska lastfartyget Noren gick vid middagstid på grund vid södra infartsleden till Landskrona hamn. Lossdragningsförsök har misslyckats. Läs vidare ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »