Namn: Lösen:

Dykare skadad av värmekuddar

Publicerad den 2 februari 2010  (Läst 3 274 gånger.)

Den 31-årige dykaren hade inuti torrdräkten tagit med sig luftaktiverade värmekuddar som blir varma när man öppnar transportförpackningen under dyket, för att de skulle värma honom.

Det gick dock inte som planerat, utan värmekuddarna reagerade på det ökade trycket och ökade syretillgången och blev inte bara varma, utan började på 80 m djup brinna så illa att dykaren fick 35% brännskador på kroppen och det brände hål på torrdräkten.

Det faktum att dräkten brann sönder och havsvatten kom in i dräkten minskade sannolikt skadorna på dykaren, om säkert allt annat än behagligt när saltvatten kom i såren, så minskade det smärtorna och gjorde att dykaren kunde genomföra en kontrollerad 2-timmars dekompression under uppstigningen och själv ta sig till dykbåten. Han fördes senare med helikopter till sjukhus.
Efter sju operationer så återhämtar sig dykaren nu bra. En faktor som bidrog till de allvarliga skadorna var att dykaren använda syntetiskt underställ av polyester och nylon.

Läs mer:
http://www.irishexaminer.com/ireland/health/surgeon-warns-against-use-of-heat-packs-in-sea-diving-after-freak-accident-110012.htmlRelaterade artiklar
Norrman omkom efter dykolycka i Filippinerna
Dykare omkom i Norge
Dykare saknas efter olycka i Stockholm
Dyktillbud vid rekordförsök
Försvunna dykaren hittad död
Saknad dykare på Värmdö
Dykare försvann i Gullmarsfjorden
Dykolycka vid Ornö
Tillbud vid gruvdykning i Långban
Poseidon utreder incident med RB
Dykolycka utanför Vinga, Klåveskär
Fransk dykare dödad av haj i Röda havet.
Dykarincident vid Vinga
42-årig man omkom i dykningsolycka i Gapern
Alla frias efter dykolycka
Dykare med änglavakt
Försvunnen dykare i Blue Hole återfunnen
Dansk dykare åtalas för parkamrats död
Finsk gruvdykare omkom i Montola

Taggar:  Dykolycka
Av: Pär Ahlgren
Tipsa en vän
Translate    
« Tillbaka         


Tidigare nyheter

UV-farkosten Deep Flight Merlin

2010-02-02
UV-farkosten Deep Flight Merlin
Farkosten som är 4½ m lång och väger 750 kg har positiv flytkraft, men försedda med upp-och-ned vända vingar som gör att farkosten vid fart dras nedåt ..»

Boken Innanhav går i tryck

2010-02-01
Boken Innanhav går i tryck
I början av Maj i år kommer Inge Lennmarks bok INNANHAV att finnas tillgänglig som pappersversion. Boken som sedan en tid finns som en digital version ..»

Ingen svensk vindkraft på Kriegers Flak

2010-01-30
Ingen svensk vindkraft på Kriegers Flak
Statliga Vattenfall fick genom sitt dotterbolag Sweden Offshore Wind AB tillstånd att bygga 128 vindkraft för upp till 800 megawatts kapacitet i den svenska ..»
2010-01-30
Tjuv stal 25 dykutrustningar
STAFFANSTORP. Vid inbrottet i en fastighet vid Torget vittjades sju källarförråd, sedan samtliga lås hade brutits upp. Tjuven hade även brutit upp låset ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »