Namn: Lösen:

Dykare undersöker Birkas hamn

Publicerad den 14 november 2007  (Läst 2 522 gånger.)

Foto: Jens Lindström / SMM
Foto: Jens Lindström / SMM

Statens maritima museer har under flera år genomfört arkeologiska undersökningar under vattnet vid Birka, på Björkö i Mälaren. Hittills har undersökningarna visat att det finns stora mängder nedslagna pålar i ett flera hundra meter långt stråk utanför Svarta jorden där den vikingatida staden låg.

Utöver pålanläggningen ligger mängder av fynd utspridda på sjöbotten. Troligtvis rör det sig om resterna av Birkas sopor som bevarats i vad som kallas kulturlager. Under höstens fältarbete kommer kulturlagren i hamnen att undersökas för första gången.

Avsikten är att ta reda på hur tjocka lagren är, hur bevarandeförhållandena ser ut och vilka typer av fynd de innehåller. Vad kan dessa lager ge för ny information om Birka? Kanske innehåller de föremål som inte är bevarade i marken på land. Arbetet med att datera pålanläggningen fortgår samtidigt. Arkeologernas hypotes är att pålarna har hört till någon form av hamnanläggning, anlagd under 900-talet.

Läs vidare på: http://www.dykmag.net/sv/docs/g_magasinet/dyk_nyhet.php?nyh_id=427Taggar:  SMM Marinarkeologi
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!


Tidigare nyheter

Oxygène öppnar butik i Malmö

2007-11-13
Oxygène öppnar butik i Malmö
I lokalerna på Kirseberg, med adress Vattenverksvägen 42, kommer man att erbjuda produkter från AGIR, Apeks, Cressi, Fourth Element, Green Force, Ikelite, ..»

Pigghajen får ökat skydd

2007-11-08
Pigghajen får ökat skydd
Bestånden av pigghaj anses ha minskat kraftigt under de senaste åren och arten klassificeras enligt Artdatabankens rödlista som starkt hotad. Rockor får ..»

Allt om

2007-11-07
Allt om "vrakletarna"
Under åtta torsdagskvällar får tittarna följa med på en spännande jakt bland Östersjöns kända och okända vrak. I Vrakletarna visas fynd som är resultatet ..»
2007-11-07
Ansvar för fartygsvrak snabbutreds
Bara längs västkusten finns ett hundratal vrak med miljöfarlig last ombord. Flera av skeppen har börjat rosta sönder och läcka - med stora miljörisker ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »