Namn: Lösen:

Dykare vill fästa minnestavla på vraket efter ubåten S2

Publicerad den 25 augusti 2010  (Läst 2 363 gånger.)

För en vecka sedan höll anhöriga till de som omkom när den ryska u-båten S-2 körde på en mina för 70 år sedan nyligen en minnesceremoni vid vraket. Under ceremonin överlämnade de anhöriga en minnestavla med önskemålet att tavlan ska fästas vid vraket av det dyklag som hittade det.

I ett brev till landskapsregeringen skriver Björn Rosenlöf, som ledde dyklaget som hittade u-båten, att man är villiga att gå de anhörigas önskan till mötes. Om bara landskapsregeringen lättar på dykrestriktionerna vid vraket kan minnestavlan vara på plats redan inom oktober.

Texten på tavlan, som är både på ryska och engelska, talar om den "modiga" besättningen som vilar i "ärofylld prakt" ombord på den sjunka sovjetiska u-båten S-2 som, enligt tavlan, gick under "i strid" i januari 1940.

Som Ålandstidningen redan skrivit menar flera av de anhöriga att u-båten inte gick på em mina, vilket forskare hävdar, utan skadades i strid. Det är denna, alternativa teori man gått in för när man designat minnestavlan.

Se artikeln med bild i sin helhet:
http://www.alandstidningen.ax/article.con?id=23548&iPage=1Denna artikel diskuteras i
forumet

Relaterade artiklar
JO-kritik klandrar landskapet för återkallat dyktillstånd

Taggar:  Ubåt S-2 Östersjön Dykförbud
Linda Haglund
Linda Haglund

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Framgångsrik tidvattenkraft i USA

2010-08-25
Framgångsrik tidvattenkraft i USA
Företaget Ocean Renewable Power Company har sedan i våras genomfört lyckade tester med en 60 kW undervattensturbin i havet utanför Portland i nordöstra ..»

Virtuell bärgning av Titanic

2010-08-24
Virtuell bärgning av Titanic
Aldrig tidigare har en så seriös marinarkeologisk undersökning gjorts av vraket, och vissa delar har aldrig heller blivit dokumenterade, men nu skall ..»

Stort oljebälte under ytan

2010-08-23
Stort oljebälte under ytan
Trots påståendena från BP så kan Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) påvisa att det finns ett stort oljemoln under ytan i området. Molnet är 3,5 ..»

PADI center i Kalmar säljes

2010-08-20
PADI center i Kalmar säljes
PRESSMEDDELANDE OCTOPUS Dykcenter är ett PADI center som har varit etablerat sedan 11 år tillbaka i Kalmar och är idag Kalmars enda dykcenter. Kundkretsen ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »