Namn: Lösen:

Dykarna mötte knölvalen under ytan

Publicerad den 23 augusti 2008  (Läst 3 080 gånger.)
De var i Tjuvahålan för att testa nyinköpt utrustning och låg vid ytan och snackade med varandra när valen nyfiket kom intill dem.

– Björn skrek att det var en ubåt och jag trodde under en sekund att det var en sopsäck som kom flytande i vattnet, berättar Lars Henriksson Kruse.

När de äntligen förstod vad det var fråga om och valen då hunnit utom synhåll, gick de ned på tre till fyra meters djup och letade.

– Vi hittade den inte där vi trodde. Sikten var bara tre meter i vattnet. Plötsligt kom den rakt mot oss och visade sin ljusa buk när den passerade. Vi såg också knölarna på hakan, berättar Lars och tillägger att han uppskattar längden till drygt fyra meter.

– Vi hade bara halvfyllda flaskor med luft och inte med oss undervattenskameran. Men det gör inget, detta är den största dykupplevelsen jag någonsin haft, säger den andre dykaren, Björn Petersson.

Lars Henriksson Kruse instämmer. Han och Björn Petersson är erfarna dykinstruktörer och har tidigare sett såväl revhajar som djävulsrockor i tropiska vatten. De hade aldrig någonsin föreställt sig att få se en val under en dykning hemma i Halmstad.

Möjligen var Ann-Margret Sundvall först att se den i går. Hon har sommarstuga i Tjuvahålan och strax före klockan 18 var hon på väg ned till bryggan för att ta sig ett kvällsdopp. Hon kom inte så långt.

– Jag bara skrek till till min man. Såg du? Det är en val!

Knölvalen var då inne i viken i Tjuvahålan och på landsidan om Björn och Lars som samtidigt höll på att förbereda sitt dyk.

Ann-Margret Sundvall kunde efter hon sett valen bryta ytan med sin rygg fortsätta att följa den med ögonen när den avtecknade sig som en mörk skugga i vattnet, där det bara var tre till fyra meter djupt.

Knölvalen uppehöll sig sedan utanför Tjuvahålan i en drygt timmes tid och gjorde vida svängar med 300–400 meters radie under vilken den då och då kom upp till ytan, bland annat för att hämta luft.

– Den jagade troligtvis sill. Beskrivningen på hur den har simmat tyder på det, säger Anders Nilsson, biolog och ansvarig för informationen om valar som samlas in av Naturhistoriska museet i Göteborg.

Anders Nilsson tror att knölvalen i Halmstad är samma individ som setts både i Öresund och utanför Bornholm i södra Östersjön under den senaste månaden.

Det är en ung knölval, hälften så stor som en vuxen. Besök av knölvalar tätt inpå de svenska kusterna är inte så vanliga, men valarten finns i alla jordens hav.

– Denna kan vara uppåt sju meter lång, att döma av de observationer vi fått in, säger Anders Nilsson.

Han säger också att om tillgången på sill i Laholmsbukten varit god för valen är chansen stor att den håller sig kvar ytterligare några dagar samt att den som är nyfiken på att få se valen har ganska goda möjligheter till att få göra det.


Texten saxad från: http://www.hallandsposten.se/artikel.asp?oid=345265

Mer på forumet
http://www.dykarna.nu/forum/vilken-rush-274847/
http://www.dykarna.nu/forum/knolval-i-halmstad-274884/Relaterade artiklar
Val har setts i Stockholms skärgård
Val simmar i Trosa skärgård
Näbbval vilse i London

Taggar: Valar

Av: Axel Inger   Tipsa en vän   Dela på facebook   Twittra   Translate    

« Tillbaka     


Tidigare nyheter

Oxygène öppnar i Kroatien!

2008-08-22
Oxygène öppnar i Kroatien!
Crikvenica har en 120-årig tradition som turistattraktion, och ligger på den ”Kroatiska Rivieran”. Eftersom staden finns på fastlandet, har man som besökare ..»

Dykolycka vid Näverede kraftverk

2008-08-20
Dykolycka vid Näverede kraftverk
När ambulans och räddningstjänst kom till platsen var personen redan uppe ur vattnet och vid medvetande. Enligt SOS Alarm fastnade en person under ett ..»

Dykare rensar Skellefteälven på farligt skräp

2008-08-20
Dykare rensar Skellefteälven på farligt skräp
Ovanför vattnet är Skellefteälven som rinner genom centrala stan en riktig idyll. Men dom som tittar under ytan vet vad som döljer sig där. - Vi hittar ..»

Ambient pressure varnar för felaktig slang på rebreather

2008-08-19
Ambient pressure varnar för felaktig slang på rebreather
Varningen gäller lågtrycksslangar till Evolution och Inspiration Rebreathers som företaget levererat och där pressningen i lågtrycksslangarna varit felaktiga ..»
Fler nyheter »Tipsa oss »