Namn: Lösen:

dykarna.nu besökte P2 möte

Publicerad den 10 september 2002 


Förra året besökte dykarna.nu Björn Varenius på Sjöhistoriska
Museét efter den uppmärksammade plundringen av Älvsnabben (reportaget kan du läsa här). Under året har vrakplundringen tyvärr eskalerat i svenska och åländska vatten och fler av er har säkert hört eller sett någonting i samband med dykning på vrak men varit osäkra på hur man ska gå till väga för att hindra att plundringen fortsätter.

Debatten den senaste tiden har varit livlig på dykarna.nu om vrakens vara eller icke vara. De flest vill bevara vraken och värna om dem genom försiktig dykning samt sprida oppinion mot vrakplundring. Det finns även några som tycker att man ska få bryta loss det man vill när man besöker ett vrak.

Får att ytterligare följa utvecklingen i detta ämne besökte dykarna.nu ett P2 möte på KTH i Stockholm. P2 står för Protect and Preserve och är en samling erfarna dykare som vill verka för bevarandet av vrak i svenska farvatten bla genom utbildning, information på Internet,
öppna diskussioner i olika forum och mailgrupper.

Några förslag som nämndes för att förhindra vrakplundring, bevara vrak samt skapa debatt var att:

- certifiera dykbåtar: skepparen går med på att inte ta med dykare med lyftsäckar, kofot etc på sina utfärder till vrak

- verka för att fler föremål från vrak visas i Sveriges museer så att fler människor kan få uppleva dessa

- polisanmäla dykare som bryter loss föremål från skyddade vrak

- boja vraken på ett bra sätt så att dykbåtar inte förtöjer/ankrar i vraken med risk för att man gör åverkan på vraket

- ta fram bra utbildingsmaterial och sprida till dykskolorna i ämnet hur man dyker på vrak för att åsamka minsta möjliga skada

- publicera information på en hemsida, tex förordningar


De exakta formerna för hur verksamheten ska bedrivas är inte klart idag men mötet visade på genomtänkta förslag och planer för fortskridandet av P2. Vi på dykarna.nu ser på fortsättningen med spänning och väntar på fler diskussioner i ämnet på vårt forum.

Vill ni vara med i P2´s mailgrupp på detta ämne kan ni maila Charlotta Carlén på: charlotta.carlen@home.seTaggar:  Vrakskydd P2 Svenskt vrakskydd
Björn Kihlberg
Björn Kihlberg

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter
2002-09-09
Tolv tyska dykare räddade
Tolv tyska dykare räddades ur havet sedan deras egen båt förlist två mil utanför kusten. Räddningsfartyg från Bremen och danska från Gedser sändes ut ..»
2002-08-20
Nytt världsrekord i fridykning
Tanya Streeter satte i helgen nytt världsrekord i kategorin "No limit" inom fridykning. Den 29 åriga amerikanskan slog det tidigare rekordet på 154 meter. ..»
2002-08-18
Åländska vrak plundrade
Så här beskrivs Ålands vrak av ett dykcenter: "Åland har en fullständigt unik dyklagstiftning, som säger att dykning endast får ske med tillstånd av ..»
2002-08-18
Tyska kvinnan avled
Den tyska kvinnan som i onsdags skadades efter en dykolycka i Uddevalla avled till följd av de hjärnskador hon ådrog sig efter att fått slut på luften ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »