Namn: Lösen:

Sveriges längsta undervattensgrotta har växt ytterligare

Publicerad den 28 mars 2009  (Läst 6 062 gånger.)

Pirre Sandberg karterar. Foto: Micke Tilja
Pirre Sandberg karterar. Foto: Micke Tilja

För tredje året i rad har en grupp speleologer och grottdykare begett sig upp på det jämtlänska fjället där vattnet från Bjurälven försvinner ner i underjorden. Sedan förra året har det stått klart att detta rör sig om sveriges längsta undervattensgrotta men det är först i år som det gjorts noggranna mätningar av grottan.

Hittils har man karterat 260 meter av den labyrintliknande grottan men fortfarande har dykarna bara nått en bråkdel av grottsystemet.
- Vi har medvetet undvikit att simma vidare Berättar en av dykarna. Vi arbetar hela tiden med att utforska kortare streckor och sedan kartera upp grottan innan vi fortsätter vidare, men vi har flera gångar som är outforskade, dessa sparar vi till nästa år då grottan officiellt kommer att bli ännu längre.

För att få en bild av grottsystemet delas grottsystemet in i punkter där sedan höjd, bredd, kompassriktning samt djup mäts. Alla mätningar läggs sedan in i ett datorprogram och på detta sätt får dykarna fram en tredimensionell bild av grottsystemet.

Mer info på:
http://www.expeditionbjuralven.se/

Inslag på SVT Mittnytt:
http://svtplay.se/v/1493178/

Foton:
https://www.dykarna.nu/fotoalbum/20296.html
https://www.dykarna.nu/fotoalbum/20321.htmlRelaterade artiklar
Aggressiva rödingar i grotta specialstuderas
Dykare fortsätter utforska grottorna i Bjurälven
Forskare har hittat Sveriges längsta grottsystem under vatten
De dyker i okända grottor under fjället

Taggar:  Grottdykning Bjurälven
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Norsk kapten i kapningsdrama

2009-03-26
Norsk kapten i kapningsdrama
Det Bahamas-registrerade men norskägda skeppet Bow Asir kapades 400 kilometer utanför Kismaayo, Somalia, i morse, enligt norska tidningen VG. De beväpnade ..»

Oxygene öppnar i Sydafrika!

2009-03-26
Oxygene öppnar i Sydafrika!
Som dykdestination erbjuder Sydafrika spännande upplevelser - mest berömd är kanske möjligheten att dyka med vithaj, i en skyddad bur naturligtvis. Dykare ..»
2009-03-22
Lastfartyg på grund i Öresund
På förmiddagen fanns ett danskt miljöfartyg intill det grundstötta fartyget, men någon olja hade då inte läckt ut. – Där fartyget ligger stör det inte ..»

Aquasport i konkurs

2009-03-14
Aquasport i konkurs
Aquasport Sweden AB Organisationsnummer: 556721-1098 Konkursdatum: 2009-03-10 Konkursförvaltare: G Grönberg Advokatbyrå AB Tingsrätt: Stockholms ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »