Dykförbud på "Resande Man"
Publicerad den 8 juni 2012 (Läst 4 046 gånger.)
Det nyfunna vraket som man tror är efter fartyget "Resande man" har belagts med dykförbud
Länsstyrelsen har i dag fattat beslut om dykförbud vid vraket efter vad som tros vara kronoskeppet ”Resande Man”. Förbudet gäller ett område med 300 meters radie väster om Bodskär och Norrskär i Nynäshamns kommun.
– Vraket betraktas som en fornlämning. Vi vill förhindra skador och stölder, säger Jan Dunér vid enheten för kulturmiljö.
Enligt kulturminneslagen betraktas skeppsvrak som fasta fornlämningar om det gått minst hundra år sedan förlisningen.
Eftersom vraket efter det som antas vara örlogsfartyget Resande Man har ett mycket stort kulturhistoriskt och vetenskapligt värde har Länsstyrelsen beslutat om förbud mot att dyka, ankra och använda undervattensfarkoster inom det aktuella området.
– Resande Man hade enligt historiska källor en värdefull last och genom den besiktning som arkeologer från Sjöhistoriska museet gjorde tidigare i veckan vet vi att det finns många välbevarade föremål på vraket. Med dykförbudet vill vi förhindra skadegörelse och stölder, säger Jan Dunér, arkeolog vid Länsstyrelsens enhet för kulturmiljö.
– De allra flesta sportdykare är givetvis hederliga, men många av föremålen är mycket sköra och bara genom oförstånd eller oaktsamhet kan det lätt bli skador. Och självklart kan det finnas några som skulle vilja plocka upp en souvenir från Resande Man, säger Jan Dunér.
Förbudet gäller en radie på 300 meter, strax väster om Bodskär och Norrskär i Nynäshamns kommun, sydöst om Torö.
– Men det är självklart tillåtet att bada utan hjälpmedel som dykdräkt, luftaggregat, simfötter, cyklopöga, snorkel och annat, säger Jan Dunér.
Vad kommer att hända nu, får inte dykarna som hittade vraket plocka upp några föremål?
– Vi har ännu inte hunnit ta ställning till vad som ska ske med vraket och inte minst fynden på vraket. Förhoppningsvis ska vi ganska snart få till stånd någon form av undersökning och dokumentation av vraket. Och som en del av undersökningen kan det även ingå att man bärgar en del föremål. Säkert kan "upphittarna" delta i en sådan undersökning, men de kan inte få tillstånd att göra undersökningar för att bärga föremål på egen hand.
– Vi måste också försäkra oss om att det finns finansiering för att konservera det som bärgas och att något museum har möjlighet att ta emot fynden.
Källa
http://www.lansstyrelsen.se/stockholm/Sv/nyheter/2012/Pages/dykforbud-vid-vraket-efter-resande-man.aspx
Foton från resande man innan dykförbudet trädde i kraft:
https://www.dykarna.nu/fotoalbum/25757.html
https://www.dykarna.nu/fotoalbum/25758.html
Denna artikel diskuteras iforumetRelaterade artiklarResande Man kan vara funnenTaggar: Resande Man Dykförbud