Namn: Lösen:

Dykförbud på "Resande Man"

Publicerad den 8 juni 2012  (Läst 4 135 gånger.)


Länsstyrelsen har i dag fattat beslut om dykförbud vid vraket efter vad som tros vara kronoskeppet ”Resande Man”. Förbudet gäller ett område med 300 meters radie väster om Bodskär och Norrskär i Nynäshamns kommun.

– Vraket betraktas som en fornlämning. Vi vill förhindra skador och stölder, säger Jan Dunér vid enheten för kulturmiljö.

Enligt kulturminneslagen betraktas skeppsvrak som fasta fornlämningar om det gått minst hundra år sedan förlisningen.

Eftersom vraket efter det som antas vara örlogsfartyget Resande Man har ett mycket stort kulturhistoriskt och vetenskapligt värde har Länsstyrelsen beslutat om förbud mot att dyka, ankra och använda undervattensfarkoster inom det aktuella området.

– Resande Man hade enligt historiska källor en värdefull last och genom den besiktning som arkeologer från Sjöhistoriska museet gjorde tidigare i veckan vet vi att det finns många välbevarade föremål på vraket. Med dykförbudet vill vi förhindra skadegörelse och stölder, säger Jan Dunér, arkeolog vid Länsstyrelsens enhet för kulturmiljö.

– De allra flesta sportdykare är givetvis hederliga, men många av föremålen är mycket sköra och bara genom oförstånd eller oaktsamhet kan det lätt bli skador. Och självklart kan det finnas några som skulle vilja plocka upp en souvenir från Resande Man, säger Jan Dunér.

Förbudet gäller en radie på 300 meter, strax väster om Bodskär och Norrskär i Nynäshamns kommun, sydöst om Torö.

– Men det är självklart tillåtet att bada utan hjälpmedel som dykdräkt, luftaggregat, simfötter, cyklopöga, snorkel och annat, säger Jan Dunér.
Vad kommer att hända nu, får inte dykarna som hittade vraket plocka upp några föremål?

– Vi har ännu inte hunnit ta ställning till vad som ska ske med vraket och inte minst fynden på vraket. Förhoppningsvis ska vi ganska snart få till stånd någon form av undersökning och dokumentation av vraket. Och som en del av undersökningen kan det även ingå att man bärgar en del föremål. Säkert kan "upphittarna" delta i en sådan undersökning, men de kan inte få tillstånd att göra undersökningar för att bärga föremål på egen hand.

– Vi måste också försäkra oss om att det finns finansiering för att konservera det som bärgas och att något museum har möjlighet att ta emot fynden.

Källa
http://www.lansstyrelsen.se/stockholm/Sv/nyheter/2012/Pages/dykforbud-vid-vraket-efter-resande-man.aspx

Foton från resande man innan dykförbudet trädde i kraft:
https://www.dykarna.nu/fotoalbum/25757.html
https://www.dykarna.nu/fotoalbum/25758.htmlDenna artikel diskuteras i
forumet

Relaterade artiklar
Resande Man kan vara funnen

Taggar:  Resande Man Dykförbud
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Skrotjakt hos H2O Diving Borås

2012-06-07
Skrotjakt hos H2O Diving Borås
PRESSRELEASE Skrotjakten har blivit ett väldigt omtyckt arrangemang som lockar såväl deltagare och publik. Nyheten för i år är att flera av våra ..»

Undervattensmuseum i Kenya

2012-06-06
Undervattensmuseum i Kenya
National Museums of Kenya planerar att skapa ett undervattensmuseum baserat på olika fartygsvrak som hittats längs kusten. Museet kommer inte bestå av ..»

Siren fleet erbjuder Fiji

2012-06-04
Siren fleet erbjuder Fiji
PRESSRELEASE Den nybyggda yachten har fått namnet S/Y Fiji Siren och kommer få liknande design och lyx som sina systerskepp i Siren fleet. Med en längd ..»

Nytt revolutionerande handskringsystem

2012-06-02
Nytt revolutionerande handskringsystem
PRESSRELEASE Vi på SI TECH AB är stolta över att presentera vårt nya ovala torrhandsksystem ANTARES! Systemet visades i prototyputförande på DEMA 2011 ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »