Antarktis - 114 år sedan första dykningen
Publicerad den 14 november 2016 (Läst 2 331 gånger.)
Det är svårt att föreställa sig hur någon kunde dyka i det iskalla vattnet runt Antarktis i början av 1900-talet, men det var då den första dykningen gjordes
I Antarktis är det troligt att man ser de ”kungliga” kejsarpingvinerna.
Bild: Marsel van Oosten
Mellan åren 1810 till 1917 pågick utforskningen av Antarktis. Perioden kom att kallas den heroiska eran och expeditioner från hela världen tävlade om att vara först att utforska den avlägsna kontinenten, och om att göra anspråk på dess områden. Flera forskningsprojekt utfördes och många betydande upptäckter gjordes under de 107 åren, men bara en av expeditionerna kunde berätta hur det såg ut under den tjocka isen! För den som vill veta mer om expeditionerna som gav sig av till Antarktis har Hurtigruten skapat en historisk tidslinje som visar hur kontinenten upptäcktes.
Gaussexpeditionen och Willy Heinrich
1901 seglade den första tyska sydpolsexpeditionen från Kiel. Fartyget som tog besättningen till den sydligaste polen hette Gauss och expeditionen döptes därför naturligt till Gaussexpeditionen. Besättningen leddes av geologen och äventyraren Erich von Drygalski och målet var att undersöka ett okänt område på Antarktis östra sida. Med i besättningen fanns en man vid namn Willy Heinrich och det var han som blev den förste att dyka i Antarktis vatten och den förste att dyka under isen.
Willy fick sin dykträning under tiden i den tyska flottan och utförde flera dykningar under den 14 månader långa vistelsen på Antarktis. Den första dykningen ska ha skett den 16 april 1902 och han ska även ha dykt ett okänt antal gånger i juni 1902. Expeditionens syfte var inte att utforska isen och de flesta dykningarna gjordes för att reparera skrovet på fartyget eller lossa ankarkedjan från sjögräs. Trots det gjordes noteringar om vad Willy såg när han dök. Han rapporterade till sin kapten att vattnet var väldigt mörkt men att man kunde se ljusstrålar som bröt ned genom, vad man misstänkte var, hål i isen. Han beskrev även hur isen såg ut och hans observationer finns återberättade i de 20 volymer som senare skrevs om expeditionen.
Dyka i Antarktis idag
Efter de första dykningarna i början av 1900-talet fick fler personer upp ögonen för det. Den amerikanska flottan (US Navy) utförde flera provdykningar under 40–60-talet, både för att testa utrustning, utbilda sina soldater och för att utforska isen. I slutet av 60-talet började även ryska, brittiska och franska dykexpeditioner ta sig till Sydpolen och efter dem kom fritidsdykarna.
Det har idag blivit väldigt eftertraktat att dyka i Antarktis och det är flera dykares dröm att få ta sig ann det kalla vattnet och få en chans att se de olika djur- och fiskarterna. Antarktis, som har ett rikt djurliv med över 10 000 arter som valar, pingviner och fåglar, är sedan 1991 världens största naturreservat och det är mycket tack vare den orörda naturen som så många vill besöka platsen. Ett djur som särskilt lockar dykares uppmärksamhet är den mäktiga sjöleoparden. Sjöleoparden är en slags säl av den större sorten och kan bli 3–4 meter lång. Efter späckhuggaren är den även Antarktis främsta rovdjur. Det ska vara en mäktig syn att se en sjöleopard ligga och vila sig på ett isflak. Men man bör vara försiktig, känner den sig hotad står man mot en utmärkt simmare som kan väga hela 400 kg.
Den bästa, och enda, säsongen man kan dyka i och runt Antarktis är under den antarktiska sommaren som varar från november till mars. Resterande tid fryser isarna och man kan inte ta sig till flera av de bästa dykplatserna. Under säsongen är dagarna som ljusast och temperaturen på land varierar mellan 0–4 grader medan vattentemperaturen brukar ligga på 0 till -1,8 grader.
Läs mer om dykning i Antarktis:
https://www.hurtigrutenresan.se/inspiration/utforskningen-av-antarktis/
http://www.expressen.se/allt-om-resor/bildextra-antarktis-liknar-inte-nagot-annat/
http://omni.se/de-trosar-kylan-dyker-med-valar-under-isbergen/a/e12fd487-3f23-493b-8c93-7c5310fd6135