Namn: Lösen:

Dykning med ROV Gustaf Adolf-schaktet i Hustofta misslyckades

Publicerad den 30 juni 2011  (Läst 3 852 gånger.)

ROV undervattensrobot undersöker gruva
Bildkälla: Höganäs Kommun. Fotograf: Viktor Antier

Här nere har det varit bland annat ett gammalt stall och en biograf. En idé var sedan att placera ut en kamera med strålkastare som sedan skulle skicka bilderna vidare till ett kommande gruvmuseum. Men undervattensroboten från Göteborgsföretaget Frog kom inte längre ner än till 68 meter.

– Nej, det går inte att komma längre ned eftersom det ligger massvis med bråte i vägen. Det är trist att få avbryta men det är inget att göra, säger Johan Skoglöf från företaget Frog.

På plats var även kommunalrådet Péter Kovács (M) som själv hjälpte till med undervattensarbetena. På en tv-skärm uppe i pumphuset visades bilder från undervattensroboten. På skärmen framträdde bland annat gamla rör och schaktväggar i ett övrigt ganska grumligt vatten.

– Vi funderar på att gräva oss fram till huvudschaktet och gå ner i det eftersom allt tyder på att det är fri väg hela vägen ner där. Men det måste förstås förankras politiskt först, säger Péter Kovács.

Även om uppdraget att komma ned till botten på 100 meters inte lyckades så tyckte ingen av de inblandade att tisdagen var helt fördärvad.

Läs vidare på:
http://hd.se/hoganas/2011/06/29/dykning-misslyckades/
http://www.hoganas.se/sv/Invanare/Nyhetsarkiv/Djupdykning-i-pumpschaktet-vid-Gustaf-Adolfs-Gruvschakt/

Länk till film från ROV:
http://intranet/gruvan_juni_2011.aviDenna artikel diskuteras i
forumet

Taggar:  ROV Gruvdykning
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Marinarkeologi på Armémuseum

2011-06-28
Marinarkeologi på Armémuseum
På Armémuseum i Stockholm så visar man just nu en marinarkeologisk utställning kallad "A River and its Past", med bland annat militära inslag. Utställningen ..»

Sjöborren ser med hela kroppen

2011-06-28
Sjöborren ser med hela kroppen
Forskare vid institutionen för marin ekologi vid Göteborgs universitet har undersökt sjöborre av arten California purple sea urchin (Strongylocentrotus ..»

Tidvattenverk blir risk för dykare

2011-06-26
Tidvattenverk blir risk för dykare
I sundet in till havsviken Strandford Lough sitter ett tidvattenkraftverk som förser 1500 hushåll med el. Verket består av två stora propellrar med en ..»

Braxfiske skall minska övergödningen

2011-06-25
Braxfiske skall minska övergödningen
Östhammarfjärden i Roslagen är en trång havsvik och bedöms som en av de mest övergödda områdena i norra Östersjön. Just nu pågår ett forskningsprojekt ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »