Namn: Lösen:

EON stöttar Ocean Harvestings vågenergi

Publicerad den 20 november 2009  (Läst 3 222 gånger.)

vågenergi
Illustration: Ocean Harvester

Ocean Harvesting har en teknisk lösning för hur man skall utvinna energi ut vågor utan att strömtillverkningen går i vågor, precis som vattnet. För att lösa problemet så har man försett en boj med ett lod för på vågtoppen lagra upp energi, som man sedan genom lodets rörelse kan ta ut i en mycket jämnare takt än i många andra lösningar.
Målet är att bygga moduler för 100 kW, vilka kommer bestå av en boj som är 12 m lång, 4 m bred och 2 hög, som kommer vara förankrad i botten och ha ett rörligt lod på 25 ton. När en våg lyfter bojen så sträcks vajrarna till bojstenen och dras ut från en kabeltrumma, samtidigt så rullas vajern till lodet upp för att sedan i lugnare takt rulla ut igen och då producera el i en jämnare takt.
Just nu håller företaget på att ta fram simuleringsmodeller, men planerar att under 2010 bygga sin fullskaleprototyp som skall sjösättas 2011, den kommer dock bara vara på 50 kW.

Ocean Harvesting har tidigare ansökt om stöd från Energimyndigheten, men handläggningen har nu dragit ut på tiden i ett år, och EON’s stöd är därför mycket välkommet. Tidigare så har Piren Venture, Almi, Nutek och Blekinge läns länsstyrelsen gått in med pengar i projektet.

Se mer detaljer kring konstruktionen:
http://www.nyteknik.se/multimedia/archive/00055/OceanHarvesterFrazze_55685a.jpg
http://www.oceanharvesting.com/?ID=72

Läs mer om affären:
http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/vattenkraft/article679587.eceRelaterade artiklar
Vågdriven syrepump ska syresätta Östersjöns bottnar

Taggar:  Teknik Forskning Exploatering
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Vågdriven syrepump ska syresätta Östersjöns bottnar

2009-11-19
Vågdriven syrepump ska syresätta Östersjöns bottnar
IVL Svenska Miljöinstitutet är ett fristående och icke vinstdrivande forskningsinstitut som sedan 1966 arbetar med tillämpad forskning och uppdrag för ..»

Svårt mäta havens volym

2009-11-17
Svårt mäta havens volym
För att öka förståelsen för havets inverkan på klimatet, och därmed kunna göra bättre tolkningar och prognoser, så är det viktigt att kunna mäta hur mycket ..»

SMM inbjuder till sportdykarforum

2009-11-16
SMM inbjuder till sportdykarforum
Datum: 2009-11-28 Tid: kl 13-17 Plats: Sjöhistoriska Museet, Gärdet, Stockholm Arrangör: Statens Maritima Museer Moderator: Hans-Lennart Ohlsson Pris: ..»

Avslöjande film om Japansk delfinslakt

2009-11-15
Avslöjande film om Japansk delfinslakt
http://tv4play.se/aktualitet/nyhetsmorgon?videoId=1.1334366 Källa: tv4play.se..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »