Namn: Lösen:

Drömmen om en dykpark i Vättern

Publicerad den 15 oktober 2010  (Läst 4 045 gånger.)

Erik Nordewall
Bild lånad med tillstånd från http://www.nordevall.com

Eric Nordevall är ett av vraken som ingen får se. Hon är belagd med dykförbud sedan augusti 1999. Hon hade utsatts för flera plundringar och plundringsförsök, slitage och nedbrytning på grund av oaktsam dykning började synas. Sedan dykförbudet trädde i kraft har ett fåtal kunnat besöka henne med speciella tillstånd.
Dykningar har även skett utan tillstånd och det är tyvärr ingen som vet om vraket påverkats av de otillåtna dyken.
Genom att öppna upp för kontrollerade dykningar så får man en regelbunden status på vraket. Tiden mellan de speciella tillstånden kan bli mycket lång och det kan hända mycket.
Detta har varit vår dröm sen vi läste en artikel om dykparken i Dalarö för ca 1½år sedan.

I Dalarö, Haninge kommun finns flertalet unika vrak, några av dem är belagda med dykförbud. Vraken bevaras men ingen får se dem.
Idag arbetar Sjöhistoriska tillsammans med Haninge kommun, Länsstyrelsen och utvalda dykarrangörer lyfta dessa dykförbud och istället skapa flera kulturreservat. I ett kulturreservat kan man tillåta dykningar under bestämda former. Vraken bevaras samtidigt som det finns möjlighet att se dessa unika vrak.

Vid ett möte med Andreas Olsson på Sjöhistoriska är vi ett steg närmare vår dröm om en dykpark i Vättern. Vi kommer inleda ett samarbete där vi kommer dokumentera vraket med stillbild, video och olika mätningar. Ett viktigt steg som krävs för att kunna bilda ett kulturreservat.
Det har tagit oss 1½år att komma dit vi är idag.
Projektet kommer starta helgen 16-17/10, då kommer vi utföra de första dyken på Eric Nordevall. Vi kommer fastslå vrakets status och skaffa dokumentation som kommer bli grunden till vinterns planering.
Vi har även inlett ett samarbete med Forsviks Varv som bygger en replika av Eric Nordevall. Forsviks varv kommer få ta del av vår dokumentation och vi kommer även hjälpa dem med dokumentation av specifika detaljer som kan hjälpa dem i deras process att bygga nya Eric Nordevall.

/ Projektledare och initiativtagare Erik Rådström och Peter SvenssonRelaterade artiklar
Vrakdykning ska locka turister till Vättern

Taggar:  Vättern Erik Nordevall Dykpark
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter
2010-10-13
Förlist krigsfartyg undersöks
I våras lokalicerades vraket som tros vara linjeskeppet som exploderade och sjönk 1793. Är det linjeskeppet Dygden är det i så fall det enda skepp ..»

Premiär för filmen TILL HAVET

2010-10-11
Premiär för filmen TILL HAVET
Natan bor med sin mamma i Italien, men får åka och hälsa på sin pappa i det förtrollande vackra Banco Chinchorro i Mexikanska Golfen, ett av världens ..»
2010-10-11
Franska grottdykaren funnen död
Ända tills för några timmar sedan fanns det fortfarande hopp om att få ut Eric Establie vid liv sedan han blivit inspärrad i grottan Dragonnière de Gaud ..»

Sökningen efter saknade danskar avslutad

2010-10-08
Sökningen efter saknade danskar avslutad
Norska myndigheter har nu avslutat sökandet efter de två danska dykare som saknas efter ett vrakdyk på vraket Seattle den 26:e september utanför Kristiansand ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »