Namn: Lösen:

Unik 360-­dokumentation av vraket efter Eric Nordevall

Publicerad den 21 oktober 2011  (Läst 3 727 gånger.)


PRESSRELEASE
2009 startades det ideella projektet Dykpark Vättern med uppdrag att dokumentera och tillgängliggöra Nordevall och andra vrak i Vättern för dykare och allmänheten. De första dykningarna genomförde man hösten 2010. Tillsammans med fototeknikföretaget wec360 AB har man nu anpassat en avancerad 360-graders fototeknik för att låta betraktaren se arkeologiska skatter som Nordevall lite mer med en dykares ögon. Det unika projektet sjösattes i september 2011 och fotograferingarna har redan påbörjats.

Andréas Olsson, chef för arkeologienheten på Sjöhistoriska museet berättar:
Det är ett imponerande arbete som utförts med 360-fotograferingen på Eric Nordewall i Vättern. Fotograferingen förmedlar känslan av att vara under vatten och fångar en del av den där upplevelsen som ett skrovhelt vrak ger. Något som annars är väldigt svårt att fånga på bild. Fotograferingen dokumenterar också vrakplatsen på ett bra sätt. På Sjöhistoriska jobbar vi gärna med både foto och film för att dokumentera sådant som vi inte klarar av att rita och mäta. Med den här fototekniken blir resultatet lite av ett mellanting av foto och film, suveränt för att dokumentera både skeppets konstruktion, nedbrytningsgrad och fyndens läge på vraket.

wec360 AB har flera gånger tidigare lyfts fram som pionjärer inom så kallad sfärisk dokumentationsteknik, och trots 360-gradersproduktioner med alltifrån vargar och rockgruppen
Kent till underjordiska fängelsehålor, är det här projektet en utmaning:

Förutsättningarna och materialet skiljer sig väldigt mycket från allt vi tidigare arbetat med. När Erik Rådström från Dykpark Vättern berättade för oss om sina idéer kring det här projektet var det dock aldrig någon tvekan om att vi skulle ge oss an det, säger VD:n Mattias von Corswant.

Hela samarbetsprojektet kommer att slutföras och lanseras när förutsättningarna tillåter, men redan nu kan man se een teaserbild från dokumentationen på Sjöhistoriska Museets hemsida, och på följande länk:
http://wec360.se/public_server/eric_nordevall/index.htmlTaggar:  Erik Nordevall
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

ONE Endurance, en ny torrdräktsmodell från ONE.

2011-10-17
ONE Endurance, en ny torrdräktsmodell från ONE.
PRESSRELEASE Då Performance togs fram viktades slitstyrka, rörlighet och vikt lika. På Endurance har vikt och rörlighet fått stå tillbaks något till ..»

Äventyrsgruvan utsatt för skadegörelse

2011-10-17
Äventyrsgruvan utsatt för skadegörelse
Under helgen krossades rutan till baracken som guiderna använder, en skada som kostar föreningen närmare 10.000 kronor. Detta är bara det senaste i raden ..»

Colona Divers slår ett slag för för hajskydd

2011-10-16
Colona Divers slår ett slag för för hajskydd
PRESSRELEASE Dessa hajar började sin resa världen runt på World Oceans Day, 8: e juni 2011 och syftar till att uppmärksamma Project AWARE´s pågående ..»

Ålänsk polis stoppar dokumentärfilm om ubåten S2

2011-10-12
Ålänsk polis stoppar dokumentärfilm om ubåten S2
Då finska tv-bolaget Yles vetenskapsprogram, Prisma, ville filma marinens dykningar till ubåtsvraket S-2 nära Märkets fyr sa polisen på Åland nej. Nu ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »