Namn: Lösen:

Estonias dokumentärfilmare frikända

Publicerad den 9 februari 2021  (Läst 1 533 gånger.)

Fotograf: Patrik Svedberg
Fotograf: Patrik Svedberg

Det var under natten den 28 september 1994 som passagerarfartyget Estonia förliste på öppet hav, mellan finska Utö och estniska Dagö. Av nästan 1000 passagerare så omkom 852 individer och fartyget vilar nu mellan 54-80 meters djup.

I början av 1995 så beslutade Sverige, Finland och Estland att införa en lagstiftning om gravfrid angående Estonia och överenskommelsen skrivs under av samtliga parter 23 februari 1995. Flera länder som anslöt senare inkluderar Danmark, Lettland, Litauen, Polen, Ryssland och Storbritannien och lagen trädde i kraft 1 juli 1995.

Men Tyskland skrev aldrig under lagen (1995:732) även känd som Estonialagen.

Under 23-24 september 2019 görs nya dykningar på Estonia med ROV (dykrobot) med det tyskregistrerade fartyget M/S Fritz Reuter och två svenskar som befinner sig ombord med syfte att dokumentera vraket blir åtalade för brott mot gravfriden.

Dokumentärfilmen "Estonia - Fyndet som förklarar allt" släpptes förra året i september och visar nya fynd som resulterat i mycket publicitet och att Haverikomissionen begärt att Estonialagen ska ändras för att nya dykningar/undersökningar ska kunna göras.

Nu har Göteborgs tingsrätt ogillat åtalet mot de två svenskarna enligt följande motivering:

"Tingsrättens bedömning är att den svenska Estonialagens tillämpningsområde i detta fall sträcker sig utöver vad som är möjligt att straffas för eftersom Tyskland inte är bundet av den mellan Estland, Finland och Sverige träffade överenskommelsen som lagen grundar sig på.
Gärningen är därför inte straffbar på det tyskflaggade fartyget, vilket är att se som tyskt territorium.
Enligt tingsrätten strider Estonialagen i denna del mot folkrättens principer om att stater inte kan utöva makt över andra staters fartyg som befinner sig på öppet hav. Estonialagen ska därför inte tillämpas i detta fall och tingsrätten ogillar åtalet.
Både dokumentärfilmaren och vrakexperten frikänns."

Tingsrättens beslut: https://www.domstol.se/goteborgs-tingsratt/nyheter/2021/02/dokumentarfilmare-och-vrakexpert-frias-i-estoniamalet/Denna artikel diskuteras i
forumet

Relaterade artiklar
Estoniafilmare fälls för brott mot griftefriden

Taggar:  Vrak Film Estonia Dykförbud
Anneli Sara Banderby
Anneli Sara Banderby

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Sealife kamerahus för iPhone

2021-02-08
Sealife kamerahus för iPhone
Är du ute efter att ta undervattensbilder men inte vill lägga pengar på en komplett kamerarigg så kan ett undervattenshus för mobilkameran vara ett bra ..»

Årets upplaga av Dykmässan ställs in på grund av pandemin

2021-01-29
Årets upplaga av Dykmässan ställs in på grund av pandemin
Covid-19 slog till med full kraft bara dagar innan Dykmässan 2020 skulle öppna portarna och man tvingades med kort varsel ställa in. Eftersom smittspridningen ..»

Fiske riskerar förstöra kulturlämningar

2021-01-27
Fiske riskerar förstöra kulturlämningar
I en ny rapport som publicerats har de båda myndigheterna kommit fram till att mer än 600 kända kulturlämningar i havet riskeras att skadas av bottentrålning ..»

Vinnarna i 2020 Ocean Art fototävling är korade

2021-01-25
Vinnarna i 2020 Ocean Art fototävling är korade
Totalt har tusentals foton från över 80 länder bedömts och de lyckliga vinnarna har fått dela på över $45 000 ( ca 400 000 SEK ). Så här sammanfattas ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »