Sveriges längsta undervattensgrotta utforskas vidare
Publicerad den 4 mars 2010 (Läst 7 999 gånger.)
En älv från Norges fjällvärld rinner in i Sverige och slukas av jorden för att dolt under marken ta sig igenom den kalkstensbergrund som finns i Bjurälvsdalen. Älven syns inte till igen förrän tre kilometer längre ned där den mynnar ut i ett delta för att sedan rinna ut i Leipikvattnet, Strömsunds kommun, Jämtland.
För några få år sedan lyckades grottforskare från Sveriges Speleologförbund att ta sig in i grottsystemet som är helt fyllt med vatten. Utforskningen sker under ytan i nära nollgradigt vatten. Tidpunkten är vald för att slippa starka och farliga strömmar som finns under sommarhalvåret. Dessutom tillåter snön att tunga transporter med forskningsutrustning kommer fram med hjälp av snöskoter utan att slita på naturen. Området är naturskyddat. Dock visar moder natur att det inte är helt riskfritt vintertid. Element som minusgrader, snöstorm och en komplex labyrint av tunnlar gör det minst sagt riskfyllt vistas i denna miljö.
Mål med 2010 års expedition
Biologi
Under 2009 års expedition påbörjads ett fiskforskningsprojekt tillsammans med SLU i Umeå. Tillsammans med två forskare samlade expeditionen in ett antal individer av arten Bäcköring, Salmo trutta fario för att studera om några genetiska skillnader uppstått på dessa individer, som under större delen av sitt liv lever i grottorna. Forskarna studerade även beteendeförändringar då detta hade tidigare observerats av expeditionens dykare. Denna forskning är inte avslutad utan behöver mer data.
Leken för Bäcköring, Salmo trutta fario och även Fjällröding, Salvelinus alpinus, som påträffats av expeditionen sker under senhösten/vinter, en tid då grottorna börjar täckas av is och mörker vilket isolerar be ståndet. Dykare kommer under expeditionen att lokalisera potentiella lekplatser och söka spår efter lek. Om lek förekommer i grottorna räknas dessa bestånd som Troglofiler.
Under expeditionen kommer även nymfer och larver från sländor samlas in för artbestämning och dokumentering med foto och video för vidare forskning. Detta tillsammans med biologer för att se om adaption uppstått.
I grottområdet har en kransalg observerats, livsmiljön och utseendet pekar på att det kan röra sig om ett bestånd Fjällrufse, Tolypella canadensis. Denna art har endast påträffats på ett fåtal lokaler i Norrbotten. Om beståndet är Fjällrufse så är det ett av världens sydligaste bestånd.
Geologi
En förstudie gjordes i samband med 2009 års expedition. Här fokuserades undersökningarna på de rikligt förekommande fasettformationerna, detta i ett försök att beräkna grottans flödeshastigheter.
Målet var att undersöka potentialen till rimlig flödesanalys i ett vattenförande grottsystem.
Studien innefattades av empiriska mätningar kopplad till väletablerad teori angående turbulenta flöden och dess erosiva effekt. Studier likt denna har tidigare genomförts dock i en mer kontrollerad labmiljö samt torrlagda grottor. Vidare studier krävs för att till fullo förstå grottans komplexitet och bildning. Denna ogästvänliga och extrema miljö är unik i sitt slag och uppfyller oftast viktiga funktioner i ett aktivt samhälle.
Karstlandskap har många miljögeologiska och hydrologiska funktioner. Förhoppningarna under
årets expedition kommer vara att vidare bidra till förståelse av denna miljö och dess samhällsnyttiga och rekreativa betydelse.
Speleologi
Speleologi kan ses som en hjälpvetenskap till andra vetenskaper inom t ex hydrologi, geologi, biologi ect. Vi som i Sverige kallar oss speleologer är experter på grottutforskning, dvs hur man på ett säkert sätt tar sig fram i en okänd grotta. Vi samlar in information genom mätningar, detaljerade karteringar, bilder och gör provtagningar som delges till andra forskare. Grottdykare tar detta till en högre nivå med tanke på den större utmaningen då utforskningen sker under vatten. På en plats som är mindre besökt än månens yta, ska nu Sveriges bästa dykare, tränga ännu längre in i labyrinten av grottgångar. För att kunna utföra studier och utforska längre in i systemet har det visat sig att dagens högteknologiska utrustning inte räcker till. Expeditionens medlemmar har tvingats utveckla egna metoder och utrustning för att bekämpa kylan, trånga sprickor och attackerande fiskar.
Fakta
Bjurälven börjar i Norge och fortsätter in i norra Jämtland, nordost om Stora Blåsjön. Älven ligger i ett naturreservat som har ett stort antal sluk och grottor där vattnet försvinner ned.
Älven rinner under marken och kommer inte ut förrän 3 km längre ned där den efter 1 km några hundra meter mynnar ut i sjön Leipikvattnet.
Några kilometer söder om Bjurälven ligger Sveriges idag största torrlagda grottsystem Korallgrottan som är 6 km lång. Med tanke på storleken och längden på tunnlarna kan Bjurälven dölja ett grottsystem med flera kilometer gångar. Grottsystemet är redan idag Sveriges största undervattengrotta någonsin. Vi vågar idag inte spekulera i hur stort grottsystemet kan vara…
Inbjudan
Media är välkomna att ta kontakt med oss för exklusiva intervjuer, bilder, filmmaterial, föreläsningar mm.
Expeditionen
Tidpunkt: 13 – 27 mars 2010
Arrangör: Sveriges Speleologförbund, www.speleo.se
Deltagare: 15 st grottdykare förutom kringpersonal.
Se mycket mer på vår hemsida: http://www.expeditionbjuralven.se
Huvudsponsor: GELAB (Lokalt elektronikföretag i Gäddede)
Expeditionsledare: Johan Utas 070‐9807590
Bitr. Expeditionsledare: Nicklas Myrin 070‐5755885
2010-03-03 Länsstyrelsen kräver att Langeland bärgas
Langeland som sjönk på 120 m i södra Kosterfjorden under en storm i somras. Nu är länsstyrelsen i Västra Götaland är upprörda över att rederiet som äger ..»
2010-03-02 SSHM satsar på ROV
Sjöhistoriska har under vintern handlat upp en fjärrstyrd undervattensrobot, en så kallad ROV från företaget Oceans Modules i Åtvidaberg. Modellen heter ..»
2010-03-02 Nya avslöjanden om Jutholmsvraket
Jutholmsvraket (RAÄ 82) är ett 1600-talsvrak som ligger vid Liljeholmen i direkt anslutning till ön Jutholmen utanför Dalarö i Stockholmsskärgård.
Vraket ..»
2010-03-01 Kon-Tiki Thailand får flera utmärkelser
PRESSRELEASE
Global Dive Operators Receive International Environmental Honors. Project AWARE International Environmental Achievement Award Winner 2009.
Project ..»