Namn: Lösen:

Resultat av SI Tech Expedition Bjurälven 2011

Publicerad den 4 juli 2011  (Läst 4 553 gånger.)Med väder och vind som motståndare genomfördes i år 71 dyk med en total dyktid på 50 timmar och 15 minuter. Under dessa dyk introducerades nya projektmedlemmar. Efter årets expedition har Bjurälvsgrottan en total längd på 602,2 meter. Detta är en ökning med 81,6 meter jämfört med förra året. Total grottvolym är 1855,9 kubikmeter.

Filmning
En stor del av tiden i grottan har i år lagts på att videofilma. Detta beror främst på att expeditionen stödjer en kommande dokumentärfilm som Kurt Skog gör om Bjurälven. Ett antal sekvenser med dykare i olika scenarier planerades av expeditionens medlemmar och Kurt Skog. Inga fotodyk genomfördes i år.

Lokalisering av dykare
Man har under årets expedition testat utrustning för att lokalisera dykare från ytan. Genom att fästa elektromagnetiska sändare på en dykare är det möjligt att lokalisera dennes position från ytan genom att spåra det pulserande magnetiska fältet som sändaren avger. Detta har gett dykledaren och de andra teammedlemmarna mycket användbar och intressant möjlighet, både när det gäller kartering av grottan och utökad säkerhet. Operativa avståndet för utrustningen är 50 m och det är möjligt att mäta hur djupt under markytan dykaren befinner sig.

Utveckling av dykutrustning
Ny säkerhetsutrustning för dykare testades ut och nya rutiner för att göra dykningen säkrare infördes. Bland annat testade man ut ett värmesystem för dykregulatorernas andrasteg. Systemet bestod av ett värmeelement som fästades på värmeväxlaren på slangen in till andrasteget.

Läs hela rapporten på expeditionens hemsida:
http://www.expeditionbjuralven.se/Taggar:  Grottdykning Bjurälven
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Knölig havsjätte överlevde rovjakt

2011-07-02
Knölig havsjätte överlevde rovjakt
Återhämtningen efter fridlysningen gick långsamt, mycket beroende på en utbredd illegal jakt. Sovjetiska biologer har dokumenterat att landets fiskeflotta ..»

Mystisk cirkel i Östersjön

2011-07-02
Mystisk cirkel i Östersjön
Fjärden låg spegelblank tidigt på morgonen den 19 juni. Sex av de nio besättningsmännen ombord på fiskefartyget Mälaren låg ännu och sov i sina kojer. ..»

Maneter stoppar kärnkraftverk

2011-07-01
Maneter stoppar kärnkraftverk
Torness kärnkraftverk står på fredagen fortfarande still efter att "höga volymer" maneter blockerade tillflödet av havsvatten som kyler reaktorerna, rapporterar ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »