Namn: Lösen:

Expedition Bjurälven 2013 har startat

Publicerad den 17 mars 2013  (Läst 4 533 gånger.)

Dykare i Bjurälven
Dykare vid bjurälven redo att utforska grottan

Sedan 2007 har en grupp dykare och grottforskare arbetat med att kartlägga vad som skulle komma att bli Sveriges längsta undervattensgrotta.
Årets expedition har precis startat och gruppen meddelar att den första dagen har flutit på enligt planerna. Man har satt upp basläger, sågat upp en vak i den över en meter tjocka isen samt rensat grottöppningen från grus och sten för att möjliggöra fortsatta dykningar in i grottan.

En av deltagarna som dyker för första året skriver:

Idag var det dags för mitt första dyk i grottan. Ögonblicket jag har väntat på så länge var nära. Vädret var helt underbart, det sagolika vinterlandskapet i Bjurälvsdalen sträckte sig runt omkring .

Efter många timmar med hårt arbete för att bygga upp baslägret, var de första dykarna i vattnet. Jag bytte om och väntade på min tur; efter några minuters koncentration i solskenet var det dags - det var min tur att hoppa i! Redan på ytan börjar en av reggarna friflöda. Detta är vanligt vid dykning här och kunde lösas genom att ligga helt nedsänkt i vattnet en stund. För mig kommer alltid lugnet när jag kan sänka mig ner under ytan.

Jag följde linan mot ingången till grottan. Den trånga ingången man har sett så många gånger på filmer. Några djupa andetag, kolla utrustning en gång till sen var det "bara" att stoppa i huvudet och ta sig genom restriktionen. På andra sidan möttes jag av en helt annan värld. Den magiska känslan, lite pirrande i magen som gör att man vill ta sig längre in. Runt omkring mig var ljusa väggar, fantastiskt utformade av det strömmande vattnet. Bottnet bestod av gulaktigt grus blandat med större vita stenar. Det stämde bra överens med färgen på vattnet som jag upplevde ha gröna och gula toner men samtidigt vara kristallklart. Jag vänd och simmade tillbaka genom restriktionen. Det fanns fortfarande tid och jag tog mig in i grottan en andra gång. Det kändes bekvämare att tränga sig genom passagen denna gången. På andra sidan väntade en öring som vilade på grottans golv. Den försvann snabbt i mörkret i ljuset av min lampa.

Nu var det daga att vända mot ytan. Någon minut senare var jag ute i den strålande solen och möttes av glada ansikten. Jag kunde inta bli av med ett leende på mina läppar. Första dyket i Bjurälven , ögonblicket som jag kommer att minns för alltid!

Läs mer om expeditionen:
http://www.expeditionbjuralven.se/
http://www.facebook.com/ExpeditionBjuralven
Twitter: @bjuralvenRelaterade artiklar
dykarna.nu sponsrar Expedition Bjurälven
Expedition Bjurälven får stipendium
Stor "Tempelsal" hittad vid grottdykning i Bjurälven
Dykare fortsätter utforska grottorna i Bjurälven

Taggar:  Grottdykning Bjurälven
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter
2013-03-16
Svensk torrdräkt en framgång
När göteborgsföretaget Poseidon dömde ut framtiden för sin egen torrdräktstillverkning, då beslutade två anställda att ta över verksamheten och skapa ..»

DYK lägger ner

2013-03-15
DYK lägger ner
Sveriges enda kommersiella dyktidning lägger ner. Förlaget som driver svenska och danska DYK och tidningen Dive The World meddelar på sin hemsida att ..»

Vill släppa ut radioaktivt vatten

2013-03-14
Vill släppa ut radioaktivt vatten
Det japanska kraftbolaget Tepco som äger det havererade kärnkraftverket i Fukushima Daiichi behöver hantera radioaktivt vatten från anläggning. Totalt ..»

TUR-mässan i Göteborg – ett säkert vårtecken!

2013-03-14
TUR-mässan i Göteborg – ett säkert vårtecken!
PRESSRELEASE Årets mässa bjuder på över 500 utställare, 90 representerade länder, mängder av nyheter, härlig internationell stämning och inte minst en ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »