Namn: Lösen:

Expedition Bjurälven 2022 avslutades med framgång

Publicerad den 4 april 2022  (Läst 2 117 gånger.)


Efter två års pandemi-uppehåll kunde den årliga dykexpeditionen till Bjurälvens grottsystem åter genomföras. Under 10 dagar samlades gruppen, som består av drygt 20 medlemmar från Sverige och Norge, i byn Stora Blåsjön i norra Jämtland. Härifrån utgår de dagliga resorna ut på fjället och utforskningen av grottsystemet som är en del av Bjurälven.

Området består av ett antal olika grottor varav den längst utforskade delen heter Dolinsjögrottan. Den har sin början i en mindre sjö och är hittills den grotta som utforskats längst i projektet, 2432 meter av sammanhängande gångar, där merparten är under vatten, har hittills mätts upp.

Årets insatser gjordes på tre andra platser i området. Dels Bjurälvsgrottan, som är den grotta där Bjurälvens vattnet försvinner ner under marken och som säkerligen hänger samman med Dolinsjögrottan. Här görs årligen en kontroll på vattenflöde och hur möjligheterna för dykning ser ut. För att nå vattennivån krävs att teamet tar sig igenom 2 meter av solid is och sedan firar sig 10 meter ner genom ett forsande vattenfall.

Meandergrottan är den sista kända grotta där vatten rinner ut från Bjurälven och här gjordes under veckan ett par dyk för att se status. Grottan har en säregen utmaning, dykarna når ett rum som delvis är fyllt med grus och ett högt vattenflöde vilket gjort att denna sektion fått namnet "blästerrummet".

Den största framgången under årets expedition gjordes i Festins grotta. Denna döks för första gången på 90-talet och karterades (mättes upp) under expeditonens första år till 60 meter. Denna har man under årets dykningar, tack vare grävning, lyckats hitta ytterligare 55 meter av nu utforskad och uppmätt grotta. Det innebär att Festins grotta numera har en totallängd på 115 meter.

För mer information, bilder och video:
https://www.facebook.com/ExpeditionBjuralven/
https://www.instagram.com/expeditionbjuralven/
https://expeditionbjuralven.se/Relaterade artiklar
Resultaten från Expedition Bjurälven 2019 publicerade
Expeditionsrapport från Bjurälven
Expedition Bjurälven 2018 har startat
Bjurälvens grottsystem har utforskats vidare
Sensationella framgångar för SSF Expedition Bjurälven

Taggar:  Grottdykning Bjurälven
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Fridlysta arter dör i Lysekils hamn

2022-03-29
Fridlysta arter dör i Lysekils hamn
Det var under kvällen den 26 mars som ett gäng marinbiologistudenter i Lysekil gjorde en ororävckande upptäckt. De bestämde sig för att dyka ner och undersöka. ..»

Dykmässan 2022!

2022-03-27
Dykmässan 2022!
I år genomfördes äntligen dykmässan i Göteborg under 19-20 mars och den var en stor samling med människor som hängde på låset när det var dags att öppna ..»

Fångad i den vattenfyllda gruvan - nu som podd

2022-03-17
Fångad i den vattenfyllda gruvan - nu som podd
Djupt nere i Sala silvergruva dränkta schakt och gångar har Jonas Pavletic gjort hundratals dyk. Han har lärt sig hantera gruvans faror, och räknar inte ..»

Skeppet Endurance återfunnet!

2022-03-09
Skeppet Endurance återfunnet!
Förra året skrev vi om projekt Endurance22, som skulle sjösättas februari 2022, med målet att återfinna Sir Ernest Shackletons skepp Endurance. Skeppet ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »