Namn: Lösen:

Expedition Bjurälven 2023 avslutad

Publicerad den 6 april 2023  (Läst 1 661 gånger.)

Dykare i köldhålet. Foto: Micke Tilja
Dykare i köldhålet. Foto: Micke Tilja

Sedan 2007 har Expedition Bjurälven haft som mål att årligen kartlägga de underjordiska vattenflödet från Bjurälven som bitvis rinner under fjället. Älven som rinner genom en dalsänka har flertalet grottöppningar och för året var expeditionen uppdelad i två olika läger för att utforska flera platser.

Festins grotta


Vid Festins grotta så gjorde man under förra året stora ansträngningar att flytta på grus som låg i botten av grottgångarna. Det gjorde att man i år lyckades ta sig igenom en tidigare allt för trång passage och genom mycket arbete med att ytterligare gräva sig igenom grushinder lyckades man till slut förlänga grottgångarna med 63 meter hittills outforskad grotta.
Vattenflödet var detta år väldigt lågt vilket innebar både fördelar men också en hel del utmaningar. När vattnet inte rör på sig reduceras sikten avsevärt och för dykarna innebar detta att man var tvungen att ta sig in i den väldigt trånga grottan utan att se någonting.

Köldhålet


Köldhålet är en dolin (kollapsat grottgång) som fått sitt namn efter tidigare expeditioner. Dolinen ligger djupt ner i en dalsänka och är omgiven av kullar så solens strålar når aldrig ner till den vilket gör att öppningen är i konstant skugga och oftast väldigt kall.
Sedan tidigare hade dykare här hittat en torr sektion, längst in i grottan efter att ha simmat cirka 15 minuter in. Här lyckades man i år att ta sig upp och med hjälp av en vattentät cylinder ta med sig radioutrustning och lasermätare. Med hjälp en pejlutrustning kunde man konstatera att dykarna endast var ett par meter under marken och efter några timmar av snöskottande av markteamet lyckades man hitta en liten öppning, stor nog för att kommunicera genom.

Vädret under veckan var väldigt gynnsamt. Kalla nätter med temperaturer ner till -30 grader men vindstilla och soliga dagar gjorde förhållandena bra. En fullständig rapport av resultaten kommer.Taggar:  Grottdykning Bjurälven
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter
2023-03-22
Utredningen klar efter två dykares död i Gullmarsfjorden 2022
I Juli förra året så genomförde tre rebreatherdykare ett djupdyk ner till 90 meters djup. I utredningen som nu offentliggjorts framgår att någonting inträffat ..»

SUBTECH - Väskföretaget med fokus på extrema miljöer

2023-03-20
SUBTECH - Väskföretaget med fokus på extrema miljöer
Sedan starten 2011 i Sydney har det numera stockholmsbaserade företaget SUBTECH utvecklat och producerat väskor med inriktning på vattentäta och slitstarka ..»

Dykmässan i helgen - här är allt du behöver veta!

2023-03-17
Dykmässan i helgen - här är allt du behöver veta!
Dykmässan har i år flyttat tillbaka till Stockholm och äger rum på "Nacka Strand Möten & Event", tidigare "Nackastrandsmässan". Startskottet går på Lördag ..»

Återkallelse av Snorkelmask Scuba Gear

2023-02-27
Återkallelse av Snorkelmask Scuba Gear
Snorkelmasken Scuba Gear återkallas av Jollyroom AB då den inte genomgått alla nödvändiga tester innan CE-märkningen och dess förmåga att ventilera ut ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »