Namn: Lösen:

Fem av 20 dykföretag klarar inte kraven

Publicerad den 5 december 2007  (Läst 2 874 gånger.)

dålig dykluft enligt konsumentverket
dålig dykluft enligt konsumentverket

Pressmeddelande:
Varje år dör i snitt fyra människor i samband med fritidsdykning. Någon bra statistik över allvarliga incidenter finns inte. Men från Östra sjukhuset i Göteborg rapporterades det under 2006 inte mindre än 40 fall där dykare behandlats i tryckkammare på grund av så kallad dykarsjuka.

Därför har Konsumentverket, som är ansvarig tillsynsmyndighet för säkerheten inom fritidsdykningen i Sverige, inlett ett treårigt projekt för att komma tillrätta med problemen.

I år har en marknadskontroll gjorts med tillsynsbesök hos 20 dykföretag runt om i landet. Stickprov har tagits på andningsluft samtidigt som verket även granskat de rutiner företagen har för skötsel av kompressorn, luftfyllning och märkning av dykflaskor. Konsumentverket har även undersökt om företagen har egenkontroller av luftkvalitén.

Av samtliga företag var det 13 som förde egna driftjournaler över körtid och filterbyte av kompressorn. Endast två av företagen kunde visa upp egna analysprotokoll som inte var äldre än ett år. Ytterligare nio företag uppgav att de under det senaste året utfört luftkontroller.

Kontrolleras inte dykluftens kvalité regelbundet kan luften bli farlig. För höga halter av vatten, olja, koloxid och koldioxid kan medföra en risk.

Konsumentverkets projekt fortsätter i ytterligare två år, men redan rekommenderar verket dykföretag att föra driftsjournal samt minst en gång per år utföra en luftanalys.

- Konsumenter som dyker eller vill börja dyka bör ställa krav på att dykföretaget kan visa upp ett analysintyg på dykluften. Intyget bör inte vara äldre än ett år, säger Maria Lindstedt vid Konsumentverket.


Den fullständiga rapporten finns att ladda ned som pdf-fil:
http://www.konsumentverket.se/Documents/rapporter/2007/2007_16_marknadskontroll_dykluft.pdf

Diskutera:
https://www.dykarna.nu/forum/fem-av-20-dykforetag-klarar-inte-kraven-246986/Taggar:  Dyksäkerhet Andningsgas
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!


Tidigare nyheter

ALKIN kompressorer får svensk distributör

2007-11-30
ALKIN kompressorer får svensk distributör
I ett pressmeddelande meddelar företaget att man kommer att tillhandahålla allt från små bärbara till större högkapacitetskompressorer. Fakta om ALKIN: Håller ..»

Spanien jagar vrakplundrare

2007-11-29
Spanien jagar vrakplundrare
I våras tillkännagav det USA-­baserade skattletarbolaget Odyssey Marine Exploration att man hade bärgat 17 ton silver- och guldmynt från ett kolonialt ..»

Sjöfartsverket vill kapa vrakmast.

2007-11-27
Sjöfartsverket vill kapa vrakmast.
Vid Märrholmen i inloppet till Karlstad sticker en mast upp sex meter under vattenytan. Den tillhör möjligt fornminne- ett skeppsvrak av okänt ursprung. ..»

NAUI Sverige lanserar ny webbsajt

2007-11-27
NAUI Sverige lanserar ny webbsajt
Sedan förra året har den svenska distributionen av material för dykorganisationen Naui sköts via det Holländska europakontoret, men sedan en månad tillbaka ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »