Namn: Lösen:

Film om förlisningar runt Märkets fyr

Publicerad den 11 oktober 2019  (Läst 3 077 gånger.)


Man känner till tiotals skeppsbrott I vattnen kring Märket, liksom också mindre haverier. Området kring Märket är fullt av undervattensgrund och ligger mitt i ett norr-söder havsområde där framför allt de nordliga stormarna gjorde fartygsbesättningens liv till ett helvete. Vid hård nordlig storm hölls fartygen inte alltid på rätt kurs eller måste till och med ibland använda farliga genvägar.

I filmen , som redigerats av Sakari Manninen, behandlas närmare fem skeppsbrott i vilka platsen för endast ett av vraken har alltid varit känt. Skeppsbrotten skedde under perioden 1911 – 1975 men i fyra av fallen har vraket hittats först på 2000-talet, det sista i maj 2019.

De havererade och försvunna fartygen utgör en sällsynt samling: med finns bl.a. ett finskt fyrfartyg, ett svenskt sjömätningsfartyg, en sovjetisk ubåt och två lastfartyg. Ett av fartygen avvek naturligtvis inte från sin kurs: fyrfartyget Storbrotten var förankrat. Besättningens öde var ändå lika grymt som det för besättningen på ubåten S-2. De sjönk tillsammans med fartyget då en sjömina sprängdes.

Filmen är gjord i ett nära samarbete mellan finska och svenska dykare. Fyrsällskapet har fått tillgång till allt det videomaterial man bett om. Dessutom har två svenska dykare filmat ett av vraken enkom för den här filmen.
Dykarnas öppna och sjyssta hjälp har varit projektets positivaste del. De har verkligen deltagit osjälviskt. Vi hoppas att också dykentusiaster njuter av filmen säger Pekka Väisänen som producerat filmen.

Branschens legender medverkar som kommentatorer i den 40 minuter långa filmen: Pionjären inom Finlands fyrhistoria, sjökapten Seppo Laurell, författaren Jan Andersson som grundligt forskat i Märkets historia samt Karl-Erik ”KEE” Eriksson, den sista fyrvaktaren på Märket, som tagit som sin livsuppgift att bevara Märkets historia.

Finlands Fyrsällskap visar filmen i huvudsak i samarbete med kommunerna och kommunbiblioteken samt museer inom branschen. Det är fritt inträde överallt. På många ställen visas som andra film antingen Fyrsällskapets ”hit” från 2018, historien om Bengtskär, eller någon annan film från föreningens arkiv.

En avsikt med filmförevisningarna är att samla in medel för restaureringen av fyrar, något som fortsätter intensivt. Innevarande säsong slutförde föreningen renoveringen av Lehtisensalmi fyr i Jyväskylä.

Programmet för filmturnén (27.9 – 22.12) kan ses på http://www.majakkaseura.fi
Tilläggsinformation ges av Finlands Fyrsällskap:
Ordförande Anne Björk, tel. 0400 877557
Producent och turnéansvarig, Pekka Väisänen, tel. 044 5566707Taggar:  Förlisning Film Åland
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Vasamuseet anordnar magasinvisning: Världens största pussel

2019-10-08
Vasamuseet anordnar magasinvisning: Världens största pussel
Bärgningen av Vasa innebar också utgrävning av drygt 40 000 föremål och början på arbetet med det som har kallats världens största pussel. Men pusslet ..»

Svenskt guld och brons i VM i undervattensfoto

2019-09-22
Svenskt guld och brons i VM i undervattensfoto
93 tävlande lag från 20 länder samlades på Teneriffa för att göra upp om medaljerna i årets världsmästerskap i undervattensfoto. Martin Hanell & Sara ..»

Dykare omkom i Kiruna

2019-09-14
Dykare omkom i Kiruna
Larmet om dykolyckan kom vid 13.30-tiden på lördagen. Två män hade då varit ute och dykt i sjön Nuorajärvi utanför Kiruna när den ena av dem plötsligt ..»

Resultatet från SM i UV-foto 2019

2019-09-10
Resultatet från SM i UV-foto 2019
22–25 augusti gjorde tolv undervattensfotografer upp om SM-medaljerna hos Dyk-Leif i Hamburgsund! Regerande mästare Niklas Nilsson med parkamrat Catarina ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »