Namn: Lösen:

Fiske riskerar förstöra kulturlämningar

Publicerad den 27 januari 2021  (Läst 1 486 gånger.)

Björns vrak i Stockholms Skärgård. Foto: Mikael Fredholm, CC-BY.
Björns vrak i Stockholms Skärgård. Foto: Mikael Fredholm, CC-BY.

I en ny rapport som publicerats har de båda myndigheterna kommit fram till att mer än 600 kända kulturlämningar i havet riskeras att skadas av bottentrålning och garn.

– Kulturarvet under vattenytan är en viktig källa till kunskaper om historien som även kommande generationer ska ha möjlighet att ta del av. Därför måste vi skydda det, säger Michael Frisk, utredare på Riksantikvarieämbetet.

Nu planerar de båda myndigheterna, tillsammans med museer och länsstyrelser, att arbeta fram en vägledning för fisket som ska minska skadan på vrak och undvika tappade fiskeredskap.

– Trålfiskare undviker vrak eftersom dyra redskap riskerar att fastna. Men en vägledning ger extra trygghet och gör att yrkesfiskare och de som draggar spökgarn kan anpassa sitt arbete. Då minskar risken att Svärdet, Kronan och andra kulturlämningar skadas, säger Inger Dahlgren, chef för fiskeregleringsenheten vid HaV.

Till rapporten "Fiskets påverkan på det marina kulturarvet"
https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:1507514/FULLTEXT01.pdfTaggar:  Vrakskydd Vrak Spöknät Myndigheter Marinarkeologi Fiske
Anneli Sara Banderby
Anneli Sara Banderby

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Vinnarna i 2020 Ocean Art fototävling är korade

2021-01-25
Vinnarna i 2020 Ocean Art fototävling är korade
Totalt har tusentals foton från över 80 länder bedömts och de lyckliga vinnarna har fått dela på över $45 000 ( ca 400 000 SEK ). Så här sammanfattas ..»

Kostervraket identifierat!

2021-01-23
Kostervraket identifierat!
Kostervraket fick sitt namn när hon upptäcktes av minröjaren Koster 1995, och har besökts av många sportdykare under åren. Ett kärt vrak, vilandes på ..»

Boot 2021 ställs in

2021-01-22
Boot 2021 ställs in
Boot Düsseldorf är en av europas ledande mässor när det kommer till båtar, vattenaktiviteter och dykning. Varje år lockar mässan hundratusentals besökare ..»

The Aquanaut - En illustrerad bok om undervattensvärlden!

2021-01-21
The Aquanaut - En illustrerad bok om undervattensvärlden!
Boken, skriven av den berömda grottutforskaren och undervattensfotografen Jill Heinerth, handlar om en liten flicka som känner sig för ung, liten och ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »