Namn: Lösen:

Fler fynd i Nyckelviken i Nacka

Publicerad den 15 november 2010  (Läst 5 551 gånger.)






Lilla: Vrak där dendroprov tagits (foto Oskar Sader)<br>Stora: Nyckelviken (foto Per-Ola Eriksson)
Lilla: Vrak där dendroprov tagits (foto Oskar Sader)
Stora: Nyckelviken (foto Per-Ola Eriksson)

Det var helgen 30-31 oktober som Marinarkeologiska Sällskapet (MAS) gjorde undersökningar i Nyckelviken i Nacka längs farleden öster om Stockholm där man misstänkte att det kunde finnas marina lämningar till följd av det skyddade läget nära farleden.
Projektet leddes av Jim Hansson som till vardags arbetar som marinarkeolog på Sjöhistoriska Museet, men alltså även på fritiden ägnar sig åt marinarkeologi i MAS regi. Det var också Jim som kom upp med Nyckelviken som tänkbar plats efter att två år tidigare ha gjort en liknande chansning på Stora Ängsviken lite längre österut som också gav bra resultat.
Dykningarna i Nyckelviken har lett till fyra vrakfynd, två kravellbyggda skrov som är sju respektive tjugo meter långa, en liten fritidsbåt från mitten av 1900-talet (en så kallad Pettersson-båt efter konstruktören) och en pråm. I den större kravellbyggda vraket hittade man en vinflaska som sannolikt kommer från 1700-tal och kan visa på vrakets ålder, den mindre är byggd i ek och kan eventuellt vara en skötbåt. Dessutom så har man hittat åtta förtöjningsringar i järn (så kallade moringar), en husgrund efter en sjökrog på stranden och rester av byggnaden och inventarier på 6-7 m djup, samt även en brygglämning. Sjökrogar var ett slags värdshus för sjöfarare under segelfartygsepoken, där besättningen kunde gå iland och äta och dricka i väntan på de rätta vindarna för att fara vidare.
I samråd med Länsstyrelsen så har man tagit dendroprover för att klarlägga de två större vrakens ålder. Dendrokronologi innebär att man använder årsringarna i trävirket för att fastställa när virket växte, för att på så sätt kunna gissa sig till när fartygets byggdes.

Läs mer:
http://www.nvp.se/Nacka/Nacka/Krog-funnen-pa-sju-meters-djup

Mer information kommer även i nästa nummer av Marinarkeologisk Tidskrift.

Läs mer om MAS:
http://www.marinarkeologi.info



Denna artikel diskuteras i
forumet

Taggar:  Vrakfynd Marinarkeologi
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Ny huvudredaktör på Marinarkeologisk Tidskrift

2010-11-05
Ny huvudredaktör på Marinarkeologisk Tidskrift
Det händer mycket i Marinarkeologiska Sällskapet (MAS): ny hemsida, närvaro på facebook och en ny redaktion för föreningens medlemstidning Marinarkeologisk ..»

Sjömätningar avslöjar många vrak

2010-11-04
Sjömätningar avslöjar många vrak
Det är Oscar Törnqvist vid marinarkeologiska enheten MARIS vid Södertörns Högskola och Roger Flood, professor vid Stony Brook University som har testat ..»

Flera nya rön om kända 1600-tals vrak

2010-11-03
Flera nya rön om kända 1600-tals vrak
Det är doktoranden Niklas Eriksson som jobbat med dokumentation av vraken, som genom att granska detaljerna och kombinera det med kunskap av fartygstyperna ..»

Robot för dykning till 6000 m

2010-11-03
Robot för dykning till 6000 m
Forskare vid olika tyska Fraunhoferinstitutet hjälps nu åt med att utveckla en dykrobot som skall kunna göra självständiga dykningar ner till 6000 m utan ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »