Namn: Lösen:

Flygfotoinventering ledde till fler vrakfynd

Publicerad den 1 juli 2010  (Läst 3 837 gånger.)


Vrakfynd som presenteras i MT nr 1:2010
Vrakfynd som presenteras i MT nr 1:2010

Oscar Törnqvist som är doktorand i marinarkeologi blev inspirerad av en artikel i Marinarkeologiskt Tidskrift nr 4 2009 där artikelförfattaren Jim Hansson presenterade resultatet av undersökningarna utanför Tunadals sågverk, som bland annat omfattade de förbisedda fyrkantspråmarna som man fann på platsen och som är en relativt förbisedd lämningstyp inom marinarkeologin.
Oscar blev intresserad av att testa och se om man med hjälp av flygfoton från Lantmäteriet kunde identifiera fler liknande lämningar. Genom att studera flygfoton över kuststräckan mellan Gävle och Umeå så kunde flera andra liknande lämningar identifieras. Det visar sig även att förhållandena i Norrland är särskilt gynnsamma för att bevara dessa typer av industriella lämningar eftersom det dels finns gott om virke i de stora skogarna, varför trävirke i byggnationer och vrak inte återanvänds, dels för att exploateringstrycket gör att man inte rensar bort vrak och gamla anläggningar eftersom de inte ligger i vägen då verksamheten på bruket dör ut och ingen annan verksamhet som regel tar över platsen. Det har även visat bland fynden att vrak av typen fyrkantspråmar är vanligare än man tidigare trott och att de finns även finns belägg för deras vanliga förekomst i historiska arkiv.

Se exempel på fynd vid Norrbyskär utanför Umeå:http://kartor.eniro.se/m/pHRpO

Se exempel på fynd vid Granskär utanför Norrsundet:http://kartor.eniro.se/m/pHRQW

För ytterligare information, se nr 1:2010 av Marinarkeologisk TidskriftTaggar:  Vrakfynd Marinarkeologi
Av: Pär Ahlgren
Tipsa en vän
Translate    
« Tillbaka         


Tidigare nyheter

Axmar undervattenspark invigd

2010-07-01
Axmar undervattenspark invigd
Idag invigs Axmar undervattenspark – en av världens första undervattensparker som visar både natur och kultur. Parken är en guide till undervattensvärlden ..»

Dive Sweden i konkurs

2010-07-01
Dive Sweden i konkurs
För "Dive i Göteborg Sweden AB" med organisationsnr 556712-9944 har kronofogden inlett en konkurs. Det framgår av bolagsverkets hemsida. På auktionssajten ..»

Sillkungen visades upp

2010-06-30
Sillkungen visades upp
Den sillkung som i maj hittades i Bollvallstrand och fördes till Havets Hus i Lysekil visades upp för allmänheten på måndagen den 28:e juni. Intresset ..»

Västkustfamiljen på Marstrand stängs

2010-06-24
Västkustfamiljen på Marstrand stängs
Göteborgsföretaget Västkustfamiljen tvingas stänga sitt behandlingshem för ungdomar sedan Socialstyrelsen konstaterat allvarliga brister där. Bland annat ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »