Namn: Lösen:

Förbifart ledde till vrakfynd i Mälaren

Publicerad den 15 april 2010  (Läst 3 918 gånger.)


Mälarskutor på Riddarfjärden 1647.
Mälarskutor på Riddarfjärden 1647.

Av dessa lämningar ligger tre stycken i området vid Sätra. I Sätra har det legat två sjökrogar, Rostock krog samt Arboga kök . I vattnet utanför dessa har två lämningar efter klinkbyggda skutor, en ekstock och ett massivt kulturlager påträffats. En av skutorna har grovt daterats till mitten av 1700-talet med hjälp av vinbuteljer. Fynden är mycket intressanta då forskningen kring Mälarens skepp och sjöfart är näst intill obefintliga. Här finns möjlighet att se hur systemet funkat vid en sjökrog. De mindre båtarna har varit som några slags passbåtar till och från krogarna till skeppen på redden. Det är flatbottnade roddbåtar med för- och akterspegel. Dessa har varit oerhört vanliga i insjöar, hamn- och stadsmiljöer genom århundraden som ett slags ”allt i allobåt”. Idag är de näst intill bortglömda. Man kan nästan se bilden framför sig med ekstockstockar roendes in med sjömännen mot en krog med varm mat och gott öl väntandes!

Lämningarna är oerhört intressanta då de ligger i en miljö som går att beskriva på ett komplext sett. Bellman har ju målande beskrivit ett antal sjökrogar i sina visor, här har möjlighet att studera dessa i verkligheten!

Vi kommer att återkomma angående dessa lämningars framtid. Än så länge så ligger dem i Mälarens dunkla dyiga vatten och väntar på att få berätta sin historia!

Rapporten från undersökningarna:
http://www.sjohistoriska.se/sitecore/content/Sjohistoriska%20museet/amnen/marinarkeologi/Rapporter.aspx

Filmen på ett av vraken:
http://www.sjohistoriska.se/amnen/marinarkeologi/marinarkeologerna_blogg.aspx

För ytterligare information:
jim.hansson@maritima.se

Källa:
Jim Hansson, Statens Maritima MuseerRelaterade artiklar
Svenskt krigsfartyg återfunnet utanför Karlskrona
Gasledning går genom skeppskyrkogård
Nya avslöjanden om Jutholmsvraket
Ubåten HMS E18 funnen

Taggar:  Vrakfynd Marinarkeologi Mälaren
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Svenskt krigsfartyg återfunnet utanför Karlskrona

2010-04-14
Svenskt krigsfartyg återfunnet utanför Karlskrona
Den 29 juni 1793 drabbas det svenska linjeskeppet Dygden av det som är alla sjömäns stora skräck - elden kommer lös och når krutdurken. Fullt rustad och ..»

Aktivister bromsar japansk valjakt

2010-04-14
Aktivister bromsar japansk valjakt
När den japanska valjaktsflottan seglade ut i slutet av förra året för att jaga valar runt Antarktis, så hade man som mål att fånga 985 valar, men genom ..»

Shen Neng 1 bärgad från Stora Barriärrevet

2010-04-13
Shen Neng 1 bärgad från Stora Barriärrevet
I måndags blev det 230 m långa kinesiska fraktfartyget Shun Neng 1 bärgad av australiska myndigheter efter att man noga besiktat fartyget och pumpat ut ..»

7000 svenska gruvhål till din GPS

2010-04-11
7000 svenska gruvhål till din GPS
Riksantikvarieämbetet har en databas "Fornsök" som omfattar bl a fornlämningar, slott, industrier, gruvhål och gruvfält. http://www.raa.se/cms/fornsok/start.html. Vanliga ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »