Namn: Lösen:

Vrak - inte enbart till dykares förnöjelse...

Publicerad den 9 december 2008  (Läst 3 045 gånger.)

Totalt 16,8 miljoner gick i år till Chalmers av de 399 som Formas delade ut inom hållbar utveckling. Ett av dem handlar om havsmiljö och vraksanering.

Ida-Maja Hassellöv på Chalmers var en av dem som fick allra mest i årets omgång - över 6,6 miljoner över tre år för sitt ämnesövergripande projekt om riskbedömning av potentiellt miljöfarliga vrak i skandinaviska vatten.

Mer om detta här:
Ur "Chalmers Nyheter": Formaspengar till vraksanering
[081120] Av: Sofie Hebrand

Grattis Ida-Maja, vad handlar projektet om?
- Vi ska undersöka vad det långsamma läckage av främst olja som alla vrak kring våra kuster innebär på lång sikt för havsmiljön. Alla tidigare studier har varit inriktade på stora plötsliga utsläpp. Och vraken är ett stort problem, bara i Skagerack finns 263 kända vrak. Att sanera vrak är en mycket kostsam procedur och vi vill få fram en metod som går att använda när man ska avgöra vilka vrak som ska saneras, säger Ida-Maja Hassellöv.

Det är ett tvärvetenskapligt projekt - vilka är inblandade?
- Inom ekotoxikologi är det Ingela Dahllöv från Danmarks miljöundersögelser, för riskbedömning professor Lars Rosén från Chalmers och så Greg Morrison, professor i Uthålliga akvatiska system på Chalmers. Själv är jag från början marinkemist.

Vad är nästa steg?
- I januari blir det avspark. Nu har vi äntligen en grundplattform. Det kliar verkligen i fingrarna att få sätta igång praktiskt och mäta - bakgrunden till projektet är en teoretisk förstudie jag höll i, där vi konstaterade att det fanns anledning att agera.

Och i framtiden?
- Vi behöver förstås ännu mer finansiering och i ett längre perspektiv vill vi gärna ha med andra aktörer och myndigheter. Dessutom är läckande vrak ett gränsöverskridande problem, så det borde också kunna bli ett internationellt projekt så småningom.

Sammanlagt fick sju Chalmersprojekt medel, varav två informationsprojekt, ett ämnesövergripande och fyra forsknings- och utvecklingsprojekt....

... varav detta:
Ida-Maja Hassellöv,
"Utveckling av ett protokoll för riskbedömning av potentiellt miljöfarliga vrak i skandinaviska vatten".

Hela nyheten i "Chalmers Nyheter":
http://chalmersnyheter.chalmers.se/Article.jsp?article=12448

Även:
http://skargardsbryggan.com/index.lasso?f=4&s=0&n=20&a=471050346&o=&oo=
http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/miljo/article47221.ece
http://www.chalmers.se/insidan/SV/aktuellt/nyheter/artiklar/formaspengar-tillRelaterade artiklar
Miljöfarliga objekt i havet - temat för konferens i Lysekil
Karin Markides vill inrätta fond för vraksanering
MP-interpellation om miljöfarliga vrak

Taggar:  Miljö Forskning Chalmers Dykarklubb
Stella Marklund
Stella Marklund

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter
2008-12-08
Finskt-ryskt-holländskt bråk om hittad skatt
De ryska kejserliga rikedomarn som hittats på "Frau Maria" sägs vara den viktigaste undervattensupptäckten någonsin och saknar motstycke både i historiskt ..»
2008-12-04
I kväll slås ett världsrekord i nattdyk
Årets upplaga av "diversnight" är den fjärde i raden av nattdyk som samordnas av arrangörerna bakom "diversnight". Det första året deltog 351 dykare och ..»
2008-12-04
Kon-Tiki köper Kon-Tiki
Detta är första gången i företagets historia som hela verksamheten står under centralt ägande. Sedan starten 1989 har de lokala kontoren jobbat enskilt ..»
2008-12-03
Tryckkammarfusk gav 3 miljoner
David Welsh drev tidigare ett dykcenter för både yrkesdykning och nöjesdykning. Han hade också tryckkammare med behandlingsresurser vid Fort Bovisand ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »