Namn: Lösen:

Fornlämningsbrott mot vrak kartlagda

Publicerad den 2 maj 2007  (Läst 2 085 gånger.)

Rapporten har gjorts i samarbete med Riksantikvarieämbetet och Länsstyrelsen på Gotland. Genom intervjuer och enkätfrågor ställda till länsstyrelser, länsmuseer och personer från relevanta kunskapsområden har BRÅ kartlagt hur fornlämningsbrotten ser ut både på land och i vatten. Det typiska fornminnesbrottet på land är ett så kallat åverkansbrott. Fornlämningar skadas på grund av okunskap eller nonchalans, vanligtvis vid jord- och skogsbruk och olika exploateringsarbeten. Från tillsynsmyndigheterna väljer man ofta att göra upp i godo istället för att anmäla till polis och åklagare, något som enligt BRÅ delvis beror på oklara riktlinjer.

Hela rapporten från BRÅ finns att beställa eller ladda ner från BRÅ´s websida:
http://www.bra.se/extra/faq/?module_instance=2&action=question_show&id=382&category_id=1

Källa: Tidningen DYKTaggar:  Vrakplundring
Moderator
Moderator

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter
2007-04-28
Rostiga båtvrak - en tickande miljöbomb
- Hela Stockholms skärgård är en tickande miljöbomb, säger Thomas Ekstrand, vd för Sealia International som hjälper flera av länets kommuner att stycka ..»
2007-04-26
Erik bygger sin egen ubåt
En del samlar på frimärken, andra spelar golf. Erik Westerberg som bor utanför Umeå bygger en ubåt. – Det slog mig en dag att det vore coolt att ha ..»

Rekordhaj drogs upp utanför Florida

2007-04-26
Rekordhaj drogs upp utanför Florida
Den rekordstora kortfenade makohajen – en hajart som är ökänd för sin aggressivitet – drogs upp av besättningen på Sea Ya Later II utanför Florida i Usa ..»
2007-04-22
Dykolycka under utbildning
Det hände vid 14-tiden i Helgesjön i Bollnäs kommun på lördagen. Den 53-åriga Bollnäskvinnan skulle klassas upp i certifieringen och genomgick en övning ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »