Namn: Lösen:

Forskare får minatyrbåt i kopparnät att flyta

Publicerad den 16 februari 2010  (Läst 2 489 gånger.)
Båten gjord i kopparnät från sidan
Båten gjord i kopparnät från sidan

Kinesiska forskare har lyckats med konststycket att bygga en minityrbåt av ett finmaskigt nät i koppar, man kan alltså se igenom, men vattnet läcker alltså inte in.

Tricket bakom det hela är storleken på maskhålen i nätet i kombination med att kopparen har belagts med ett lager av vattenfrånstötande (hydrofoba) ämnen, däribland silvernitrat, som gör att vatten inte läcker in genom hålet. Även luftbubblor som sitter i nätet antas bidra till den flytkraft som farkosten får. Flytkraften blir faktiskt så stor att den trotsar Arkimedesprincipen och kan lasta mer än motsvarande den mängd vatten som farkosten tränger undan. En modell på 8 cm³ borde bara klara max 8 gram, men klarar 11 gram, en överlast enligt Arkimedesprincipen på 37%.

Idén till forskningen kom från de små insekterna skräddarna som kan gå på vattenytan utan att sjunka igenom.

Det tekniska framsteget tros inte kunna bidra till att bygga nya farkoster i mänsklig storlek med den nya tekniken, men väl att hjälpa till på andra sätt inom farkostforskningen.

Läs mer:
http://pubs.acs.org/doi/pdf/10.1021/am800116dTaggar: Forskning

Av: Pär Ahlgren   Tipsa en vän   Dela på facebook   Twittra   Translate    

« Tillbaka     


Tidigare nyheter

SSDF och Konsumentverket enas om säkrare dykning

2010-02-16
SSDF och Konsumentverket enas om säkrare dykning
Varje år inträffar cirka fyra dödsfall inom fritidsdykningen i Sverige och under de senaste sju åren har det årligen inträffat att en elev omkommit i ..»

Vågenergipark utanför Smögen nära

2010-02-15
Vågenergipark utanför Smögen nära
Samarbetsprojektet mellan Fortum och Seabased på att bygga en vågenergianläggning nordväst om Smögen bestående av 420 bojar som totalt skall producera ..»

Sista hindret för Nord Stream avklarat

2010-02-15
Sista hindret för Nord Stream avklarat
I fredags (12/2) gav Regionförvaltningsverket i södra Finland (fd Västra Finlands miljötillståndsmyndighet) genom ett vattentillstånd klarttecken till ..»
2010-02-13
Fartyg sjönk bakom Sjömagasinet Göteborg
Larmet om att en 20 meter lång pråm som ligger förtöjd vid bryggorna bakom Sjömagasinet vid Klippan i Göteborg håller på att sjunka kom vid niotiden på ..»
Fler nyheter »Tipsa oss »