Namn: Lösen:

Försvaret köper trimixblandare

Publicerad den 23 januari 2009  (Läst 2 613 gånger.)

Röjdykardivisionen i Skredsvik har lidit av brist på nitrox. Nu är det slut på gasbristen, en gasblandarstation med 1000 l/min kapacitet har installerats på marinbasen. Stationen, levererad av Göteborgs-företaget GDA Sverige, ska enligt Försvarsmakten vara den största i norra Europa och kunna förse andra länders dyksystem med gas.

- Det är nog unikt, det finns inget annat med den kapaciteten plus att det är en trimixblandare, säger Kent Johansson, verkstadschef på GDA Sverige.

Röjdykardivisionen i Skredsvik har använt blandgas sedan 1978. Ett problem sedan starten ska ha varit tillgången på nitrox och problemet har inte blivit mindre med åren när blandgas börjat användas även inom andra dykkategorier. Från att ursprungligen ha köpt gas från civila leverantörer har ett system med halva den nya kapaciteten använts. Arbetet med ett koncept för gasproduktion har pågått sedan år 2000.

- Det är i princip helautomatiskt, man skickar in gas i en ände och får ut blandgas, 1000 liter per minut som boostas upp till de 300 bar som fyller dykarnas gaspaket, säger Kent Johansson.

Källa: Teknik360.
Läs vidare på: http://teknik360.idg.se/2.8229/1.207350/Denna artikel diskuteras i
forumet

Taggar:  Gasfyllning
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Copenhagen Diveshow öppnar idag

2009-01-23
Copenhagen Diveshow öppnar idag
På Copenhagen Diveshow kan du bland annat se en omfattande utställning med flera rebreatherapparater. Här kommer du kunna känna och klämma på historiska, ..»

Ny dykresearrangör med siktet inställt mot Island

2009-01-22
Ny dykresearrangör med siktet inställt mot Island
Hekla Travel, med huvudkontor i Köpenhamn, har varit en av Skandinaviens största arrangörer av resor till Island i 19 år. - Vi är specialister på Island ..»
2009-01-22
Nytt vrak hittat på botten av Baggensfjärden
I samband med Käppalaförbundets rörnedläggning fick marinarkeologen Jim Hansson i uppdrag av Länsstyrelsen att avsöka Baggensfjärdens botten. Ett vanligt ..»

Dykare rensar Stockholm

2009-01-21
Dykare rensar Stockholm
Fastighetsbolaget Gyllenforsen som bland annat äger Katarinahissen avsätter varje år intäkterna från hissen under december månad till ett lokalt projekt ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »