Namn: Lösen:

Finskt-ryskt-holländskt bråk om hittad skatt

Publicerad den 8 december 2008  (Läst 3 561 gånger.)

De ryska kejserliga rikedomarn som hittats på "Frau Maria" sägs vara den viktigaste undervattensupptäckten någonsin och saknar motstycke både i historiskt och ekonomiskt värde. Nu är frågan är vem som kommer att skörda frukterna. Ryssland, Finland och Holland som alla hävdar att belöningen bör vara deras.

Dess historia är som ett äventyrsroman.
År 1771 beställde den ryska kejsarinnan Katarina den stora en omfattande samling av konst för hennes nyligen grundade museum i S: t Petersburg. Kejsarinnan var kräsen i sitt val och betalade dyrt för dem, men hon fick aldrig se resultatet av hennes arbete. Fartyget lämnada Amsterdam men drabbades av storm, gick på grund och sjönk i närheten av vad som nu är Finland. Besättningen räddades, till skillnad från mästerverken som fanns kvar i fartygets lager. Först 1999 hittade finländska dykare fartyget.

Enligt register fanns 27 målningar var ombord på fartyget, inklusive tidigare osedda verk av Rembrandt, van Goyen och andra holländska målare under perioden. Experter säger att tavlorna inte har allvarligt skadats efter alla dessa år under vattnet. Innan avresan placerades konstverken i blybehållare med vax som hällts över alla öppningar. Utöver målningarna fraktade "Frau Maria" dussintals bronsskulpturer, hundratals porslinsföremål samt otaliga guld och silvermynt. Konstälskare runt om i världen anser att konstsamlingen på havets botten är overderlig, med det pratas om summor på 500 miljoner till 1 miljard euro.

Frågan är nu om vilket land som har de starkaste anspråk för skatterna. Den finska regeringen har hävdat ha lagen på sin sida. Enligt en finsk lag tillfaller något som spenderat mer än 100 år på botten av havet officiellt staten. Men frågan har kompliceras av att det ryska imperiet undertecknat en handling att köpa alla av fartygets innehållet. Dessutom, vid den tidpunkt då den handling undertecknades så tillhörde Finland ryska imperiet.
Holland, å andra sidan, tycker att de rikedomar som hittas bör tillfalla dem, eftersom "Frau Maria" är ett holländskt fartyg.

Men oavsett vem skatterna tillfaller så återstår ett stort problem Fartyget måste fortfarande dras från havsbotten först. Artyom Tarasov från den ryska välgörenhetsorganisationen "undsättning av nationella, kulturella och historiska värdeföremål" säger att det kommer att ta ett helt år att undersöka fartygets botten och det omgivande området. Sedan måste ett beslut fattas om hur man kan lyfta "Frau Maria" upp från havsbottnen.

Vi förutspår två möjliga scenarier. Den första är att båten kommer att lyftas upp i sin helhet med hjälp av särskilda mjuka rep tillverkat av artificiella fibrer så att fartyget inte skadas. Det andra alternativet är att låta dykare att bärga fartygets innehåll säger Tarasov.

Ryska ingenjörer har påpekat att Frau Maria skulle ha kunnat bärgas så långt tillbaka som för nio år sedan. Men intensiva förhandlingar behövs för att projektet som skall genomföras på lämpligt sätt. Den finska regeringen har även sagt att Frau Maria inte kan se dagens ljus förrän tidigast 2018.

Källa: RussiatodayDenna artikel diskuteras i
forumet

Relaterade artiklar
Spanien slåss för gammal guldskatt
Tidernas mest värdefulla skatt funnen

Taggar:  Vrakfynd Juridik
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter
2008-12-04
I kväll slås ett världsrekord i nattdyk
Årets upplaga av "diversnight" är den fjärde i raden av nattdyk som samordnas av arrangörerna bakom "diversnight". Det första året deltog 351 dykare och ..»
2008-12-04
Kon-Tiki köper Kon-Tiki
Detta är första gången i företagets historia som hela verksamheten står under centralt ägande. Sedan starten 1989 har de lokala kontoren jobbat enskilt ..»
2008-12-03
Tryckkammarfusk gav 3 miljoner
David Welsh drev tidigare ett dykcenter för både yrkesdykning och nöjesdykning. Han hade också tryckkammare med behandlingsresurser vid Fort Bovisand ..»
2008-12-02
Poseidon-RB i tidningen Ny Teknik
Nästa år räknar Poseidon med att leverera 1500 ex. av det nya apparaten och att nå en omsättning på över 90 miljoner kronor. Det är en tredubbling jämfört ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »