Namn: Lösen:

Gasledning går genom skeppskyrkogård

Publicerad den 8 mars 2010  (Läst 3 753 gånger.)

Bild: Nord Stream AG
Bild: Nord Stream AG

– Det är ganska sällan man hittar medeltida fartyg, säger Mikael Fredholm, intendent på Sjöhistoriska museet i Stockholm.


Företaget Nord Stream har filmat samtliga tolv vrak som upptäckts från Gotska Sandön i norr till en bit söder om Öland och Statens maritima museer undersöker just nu materialet, uppger Sveriges Radio.


Det mest intressanta vraket ligger på 60 meters djup rakt österut från Ölands södra udde och både skeppsbyggnaden och lasten tyder på att det är medeltida. Bland de andra vraken finns flera från 1700-talet medan andra är förhållandevis moderna fiskebåtar.

– Men det finns inga planer på att gå vidare med fler undersökningar. Vi får dyka till 40 meter och det räcker inte till något av de här vraken, säger Mikael Fredholm.


På Sjöhistoriska är man inte särskild förvånad över antalet vrak.

– Det är ett två kilometer brett och 48 mil långt undersökningsområde och då är tolv vrak ganska få. Om man undersökt ett område närmare kusten där de gamla farlederna gick hade man säkert hittat många fler.


Den omdiskuterade gasledningen ska enligt planerna förse den europeiska marknaden med rysk gas.

http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.327413-gasledning-gar-genom-skeppskyrkogardRelaterade artiklar
Sju minor röjs i svenska vatten
Sista hindret för Nord Stream avklarat

Taggar:  Vrakfynd Östersjön Exploatering
Elin Linde
Elin Linde

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Bauer lanserar Poseidon Edition Generation II

2010-03-05
Bauer lanserar Poseidon Edition Generation II
Poseidon Edition kombinerar välkänd Bauer-kvalitet och enkelt handhavande med ett attraktivt pris. För att bli ännu mer konkurrenskraftiga har man med ..»

Sveriges längsta undervattensgrotta utforskas vidare

2010-03-04
Sveriges längsta undervattensgrotta utforskas vidare
För några få år sedan lyckades grottforskare från Sveriges Speleologförbund att ta sig in i grottsystemet som är helt fyllt med vatten. Utforskningen ..»

Länsstyrelsen kräver att Langeland bärgas

2010-03-03
Länsstyrelsen kräver att Langeland bärgas
Langeland som sjönk på 120 m i södra Kosterfjorden under en storm i somras. Nu är länsstyrelsen i Västra Götaland är upprörda över att rederiet som äger ..»

SSHM satsar på ROV

2010-03-02
SSHM satsar på ROV
Sjöhistoriska har under vintern handlat upp en fjärrstyrd undervattensrobot, en så kallad ROV från företaget Oceans Modules i Åtvidaberg. Modellen heter ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »