Namn: Lösen:

Genförändrad lax i USA

Publicerad den 8 september 2010  (Läst 2 907 gånger.)


Foto: Aqua Bounty
Foto: Aqua Bounty

Företaget Aqua Bounty har tagit fram en genmodifierad fisk kallad AquAdvantage® Salmon (förkortas AAS) avsedd för fiskodlingar som skall bli säljfärdig på halva tiden jämfört med vanlig lax.
Man har tagit gener från Zoarces americanus (eng. ”ocean pout”) som är lake och Oncorhynchus tshawytscha (eng. ”Chinook salmon”) som är en lax, och placerad generna i den atlantiska laxen Salmo salar (eng. ”Atlantic salmon”), vilket ger den nya avkomman.

US Food and Drug Administration (FDA) skall de 21:a september ta ställning till om den genmodifierade laxen skall få säljas för konsumtion, och även om den skall få säljas utan separat varningstext som visar att det är genmodifierad fisk. Rapporten om testerna som man gjort tyder på att fisken kommer bli godkänd.

Genom att plocka en gen från en annan art, så har man lyckats får en laxart som växer dubbel så fort som naturlig lax, och för motverka att laxen lyckas smita och para sig med vild lax, så har företaget bakom laxen valt att göra avkomman steril för att minska kritiken. Kritikerna däremot pratar om ”Frankenfish” och fruktar att förrymda exemplar kan skapa stor skada i naturliga ekosystem.

Läs mer:
http://www.nyteknik.se/nyheter/bioteknik_lakemedel/bioteknik/article2468357.ece
http://www.fda.gov/downloads/AdvisoryCommittees/CommitteesMeetingMaterials/VeterinaryMedicineAdvisoryCommittee/UCM224762.pdf
http://www.aquabounty.com/products/products-295.aspx
http://www.reuters.com/article/idUSTRE68231Q20100903
http://www.eatmedaily.com/2009/05/transgenic-salmon-close-to-fda-approval-science
http://www.mindfully.org/GE/GE2/Salmon-Aqua-Bounty.htm
http://corporatecrime.wordpress.com/2010/01/27/another-gmo-fish-tale-from-aqua-bounty
http://en.wikipedia.org/wiki/AquAdvantageTaggar:  Miljö Marinbiologi Fiske
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Blåmusslor blir rostskydd

2010-09-08
Blåmusslor blir rostskydd
När blåmusslan (Mytilus edulis) fäster sig på sitt underlag, så använder det ett speciellt protein för att skapa ett mycket hårt klister. Man kallar proteinet ..»

Nyupptäckt vrak vid Grundsund

2010-09-03
Nyupptäckt vrak vid Grundsund
En besiktning gjordes av museets marinarkeologer i augusti månad. Besiktningen visar att det är lämningen efter ett klinkbyggt fartyg med tränaglade bord. Knappt ..»

SwedTech Diving + Scuba Travel = sant

2010-09-02
SwedTech Diving + Scuba Travel = sant
Tillsammans ska de utveckla ett reseprogram för kunder från de nordiska länderna som vill dyka tekniskt på sin resa, samt för dem som vill gå en teknisk ..»

Nytt Online Magasin om Röda Havet - Dykning

2010-09-02
Nytt Online Magasin om Röda Havet - Dykning
Hemsidan aziab.com har sedan ett par år hjälpt resande dykare på väg till Röda Havet. Nu kommer som en litren blindtarm till det projektet ett online ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »