Namn: Lösen:

Webbverktyget GhostGuard visar spökgarn och vrak i samma karta

Publicerad den 17 december 2021  (Läst 1 405 gånger.)

Förstäv med trål. Foto: Jim Hansson, Sjöhistoriska museet (CC BY-SA)
Förstäv med trål. Foto: Jim Hansson, Sjöhistoriska museet (CC BY-SA)

PRESSMEDDELANDE

För alla som draggar efter förlorade fiskeredskap är det en stor fördel att snabbt och på samma karta kunna se var på botten det också finns inregistrerade fornlämningar. Det minskar risken att draggen fastnar och skadar fartygslämningarna av misstag.

– Även de som handlägger draggningsinsatser på länsstyrelserna har nytta av den nya funktionen, liksom självfallet fritidsfiskare som kan undvika att lägga nät eller andra fiskeredskap på fel ställen, säger Charlotta Stadig, utredare vid Havs- och vattenmyndigheten.

– Men det är också viktigt att komma ihåg att det endast är kända fornlämningar som är markerade. Det finns även okända lämningar, så försiktighet är alltid viktigt när draggningsinsatser görs på platser där det finns osäkerhet kring hur botten ser ut.

Den nya funktionen i GhostGuard är resultatet av ett tätt samarbete mellan experter på två myndigheter – Riksantikvarieämbetet och Havs- och vattenmyndigheten – där syftet, förutom att rensa sjöar och hav från miljöstörande spökgarn, också är att skydda fornlämningar i vatten från att förstöras.

– Det känns jättebra att vi kan skapa praktisk nytta genom att para ihop våra kunskaper om fornlämningar med Havs- och vattenmyndighetens kunskaper om fiske och havsliv, säger Michael Frisk, utredare på Riksantikvarieämbetet.

Här finns GhostGuard:
https://ghostguard.havochvatten.se/ghostguard/

Kontakt


Riksantikvarieämbetet är en statlig myndighet som lyder under Kulturdepartementet. Riksantikvarieämbetet är den nationella myndighet som leder och stödjer arbetet med att bevara, använda och utveckla kulturarvet.
https://www.raa.se
https://www.facebook.com/riksantikvarieambetet
twitter.com/raa_se
instagram.com/raa_seTaggar:  Spöknät
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

The Rescue - Ny film om grotträddningen i Thailand

2021-12-07
The Rescue - Ny film om grotträddningen i Thailand
Under ett par veckor sommaren 2018 följde hela världen 13 thailändska pojkars öde. Det var fotbollslaget Wild Boar med pojkar 11–17 år gamla och deras ..»
2021-11-01
Dykare nästan påkörda utanför Åland
En man står åtalad för att riskerat dykares liv genom att ignorerat både dykflagga och dykbåtförarens ljus och handsignaler när hen närmade sig dykbojen ..»

Utbildning av forskningsdykare i Finland återupptas

2021-10-31
Utbildning av forskningsdykare i Finland återupptas
Tvärminnes zoologiska station som tillhör Helsingfors universitet i Hangö har stora planer på att bli den ledande utbildningsaktören inom forskningsdykning ..»

Fiskarnas rike - en svensk naturdokumentärserie

2021-10-29
Fiskarnas rike - en svensk naturdokumentärserie
En trilogi bestående av teman "Älven", "Sjön" och "Havet" är en ny och spännande svensk naturdokumentärserie som går på SVT2, med det sista avsnittet ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »