Namn: Lösen:

Giftigt ämne i musslor på västkusten

Publicerad den 13 april 2008  (Läst 2 771 gånger.)

Foto: Johan Rolandsson
Foto: Johan Rolandsson

Nu uppmanas allmänheten att inte äta vilda musslor från en del av Bohuslän.

Giftet kommer från blommande växtplankton av släktet alexandrium. De finns normalt vid Bohusläns kust i mycket små mängder, någon gång om året. Men vid mätningar i förra veckan påträffades sådana halter att blåmusslor påverkats.

Länsstyrelsen i Västra Götaland avråder nu från att plocka och äta vilda musslor i området från Lysekil till Fjällbacka. Varningen gäller inte odlade musslor, som kontrolleras regelbundet.

- Den som äter musslor med det här giftet kan känna domningar, eller att det sticker i läppar, fingrar och tår. Då ska man ta kontakt med läkare. Det har hänt, bland annat i Kanada, att personer avlidit, säger Stellan Elmer på länsstyrelsens vattenvårdsenhet till TT.

Läs vidare på:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1106893.svdRelaterade artiklar
Dykare hjälper musslor

Taggar:  Musslor
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Enkät om sportdykning och kulturmiljövård

2008-04-13
Enkät om sportdykning och kulturmiljövård
På Statens maritima museers hemsida finns nu en enkät som riktar sig till sportdykare i hela landet. Enkäten är gjord inom ett EU-projekt som Statens ..»

Fornsök – söktjänsten som prickar in fornlämningar

2008-04-10
Fornsök – söktjänsten som prickar in fornlämningar
Behöver du veta mer om var vårt kulturarv gömmer sig på havsbottnarna? Jobbar du med maritima tillsyningsfrågor? Eller är du sportdykare med intresse ..»

Mollökoggen undersöks på nytt

2008-04-08
Mollökoggen undersöks på nytt
I Bohusläns museums magasin finns resterna av ett medeltida skeppsvrak – den så kallade Mollökoggen. Vraket påträffades 1979 av några sportdykare i en ..»

HMS Hunter hittad

2008-04-08
HMS Hunter hittad
Hunter var ett av de tjugo allierade fartyg som deltog i striderna om Narvik 1940. Fartyget fick ta emot flera träffar från tyska granater och sjönk så ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »