Namn: Lösen:

God jul och gott nytt år!

Publicerad den 25 december 2022  (Läst 689 gånger.)

Gerry Lundgren i Tuna Hästberg. Foto: Sara Banderby
Gerry Lundgren i Tuna Hästberg. Foto: Sara Banderby

Det har varit ett spännande år, 2022.
När man äntligen trodde att man var i det säkra med en minskad coronepidemi så blev det krig istället, och denna lågkonjuktur samt försiktighet har även präglat dykbranschen. Leverantörer har inte släppt så många produkter som de brukar göra, och överallt i världen på mässor har båda deltagarantal som leverantörsdeltagare minskat.

Men på hemmaplan så har inte satsningen på egna dykplatser gått ner, snarare tvärtom. I Vättern så bojades vraken Hajen och Matilda under året, samt Kvinnersta Norras dykplattform är på god väg och kommer underlätta för båda fridykare som apparatdykare, vilket vi ser fram emot med spänning!

Vraket Skytteren som det skrivits om i flera omgångar är äntligen färdigsanerad och inte längre ett lika stort hot mot det närliggande naturskyddsområdet. Samt, som dykare är det tacksamt att slippa simma runt i det spillet.

Rena Mälaren samt Rena Botten har fortsatt sitt inspirerande arbete att förbättra undervattensmiljön på både traditionella dykplatser som hamnar. I en tid då det är lätt att vända blicken och inte bry sig om det man inte ser, så gör dessa initiativ tvärtom och tar upp allt till ytan, och de inspirerar även framtida dykare.

En säregen skräll, dock inte då dykbar av oss geneme dykare, är återfinnandet av skeppet Äpplet, som gjorde stora nyheter både nationellt och internationellt. Sedan öppnandet av Vrakmuseumet har vi avlösts av fynd efter fynd, något som gör vrakfantasterna glada och det är underbart att inse att trots alla fynd, så är vi långt ifrån att ha funnit allt.

Vagnhärads kalkbrott, i Stockholm, ser dock ut att lida mot sitt slut. Under året som varit, direkt efter att miljödomstolen godkänt byggplanerna, så var arbetarna snabbt på plats där de började först med att röja all skog och sedan bredda och göra fler vägar ner till vattenbrottet för att kunna påstarta fyllning. Individer som oroat sig för djuren levandes i brottet har sökt vidare information om eventuell omflytt, men fått veta att pga risk för att sprida kräftpest så får ej kräftorna i Vagnhärad omplaceras, och inte heller fisken.

En annan fantastisk inpirationskälla är Deep Sea Reporter, som fortsätter att filma och dokumentera våra hav. Om ni ännu inte hunnit se "Sälens hemliga liv" så har ni en guldklimp att se fram emot.

Årets mest ironiska händelse, är att EU nu förbjudit transport av hajfenor efter ett medborgarinitiativ där röster samlats ihop från flera av EUs medlemsländer, så har Sverige i samma veva släppt på fisket på Pigghaj för första gången på 12 år. Det var i 2010 som riktat fiske av pigghaj förbjöds, och i EU lagstiftningen 2017. Men nu har bedömningen gjorts att beståndet återhämtat sig såpass att för 2023 så har TAC (Total Allowed Catch) satts till 1130 ton pigghaj, detta innefattar även Nordsjön, Skagerack och Kattegatt. Fiskekvoten börjar gälla 1 januari 2023 och innefattar fler länder än Sverige.

Tills dess att vi hörs i poddlurarna igen så får vi önska er en god jul och gott nytt år. Och glöm inte att ni kan vara med och ge tips och feedback för att göra oss bättre.

Ha det bra!Anneli Sara Banderby
Anneli Sara Banderby

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

TEST - Apple Watch Ultra som dykdator

2022-12-10
TEST - Apple Watch Ultra som dykdator
Apple Watch Ultra med dykfunktionalitet och Oceanic+ nya app är bland de största dyksnackisarna just nu och frågan är hur bra är egentligen klockan som ..»

Två nya ISO-standards för Rebreatherutbildning

2022-12-01
Två nya ISO-standards för Rebreatherutbildning
International Organization of Standards, ISO, har publicerat två nya standarder som relaterar till grundutbildningarna av rebreathers. ISO 24804:2022 ..»

Ny app till Apple Watch Ultra förvandlar din iPhone till dykdator

2022-11-11
Ny app till Apple Watch Ultra förvandlar din iPhone till dykdator
Tänk dig att du har din dykdator integrerad i din dykkamera. Det är principen för vad Oceanics utvecklare nu håller på att ta fram där man kombinerar ..»

Populära dykplatser i Gullmarsfjorden fara för dykare?

2022-11-06
Populära dykplatser i Gullmarsfjorden fara för dykare?
Ormestad, Hällebäck, Fossen och Jordfall är några av de populära dykplatser där dykare på senare tid observerat trålare nära land. Nyligen var dykaren ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »