Namn: Lösen:

Google Earth med AIS som visar var fartygen finns

Publicerad den 19 maj 2009  (Läst 21 144 gånger.)

Gotlandsfärjan är ett av fartygen som visas i google<br /> med hjälp av AIS
Gotlandsfärjan är ett av fartygen som visas i google
med hjälp av AIS

Den som vill följa ett visst fartygs färd kan nu använda Google Earth för att göra det. Via en nedladdningsbar fil visas såväl aktuell position som färdväg för över 10.000 fartyg runt om i världen.
Informationen uppdateras kontinuerligt och positionsangivelsen är ofta bara någon minut gammal. Genom några enkla musklick kan även fartygets färdväg ritas ut.

Dessutom finns länkar för varje fartyg till webbsidor med mer detaljerad information om fartyget och dess navigering.

Forskningsprojekt Marine Traffic som är inriktat på att visa fartygspositioner i hamnar runt om i världena står bakom webbtjänsten och visningen i Google Earth.

De data som används kommer från AIS (Automatic Identification System), som är ett system som gör det möjligt att identifiera och följa ett fartygs rörelser från andra fartyg. Syftet är att bland annat vara ett komplement till radarövervakning då AIS även kan visa ett fartyg som ligger i radarskugga bakom exempelvis en ö.

Fartyg som använder AIS har en transponder som samlar aktuell information om det egna skeppets position, hastighet, kurs och destination. Dessa data sänds sedan ut via radio som kan tas emot av andra fartyg eller med en AIS-utrustning på land.

Exempelvis av den AIS-mottagare som finns hos Marine Traffic där datan konverteras till webbsidor och anpassas för Google Earth.

Länk till Marine Traffic:
http://marinetraffic.com
Den nedladdningsbara filen från Marine Traffic:
http://www.marinetraffic.com/ais/ge_marinetraffic.kml

Källa:
http://www.nyteknik.se/popular_teknik/teknikrevyn/article573830.ecePär Ahlgren
Pär Ahlgren

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Nya produkter värmer frusna dykare

2009-05-18
Nya produkter värmer frusna dykare
PRESSRELEASE En grupp dykinstruktörer har under vårens kalla utedyk testat Hotsuits uppladdningsbara värmebälte. -"Vissa helger har vi gjort 8-10 kursdyk ..»
2009-05-18
Maersk vill pumpa olja i Göteborgs skärgård
Det handlar om att pumpa över rysk olja från mindre fartyg till supertankers i 360.000-tonsklassen, en hantering som Maersk idag gör utanför Skagen på ..»
2009-05-16
Dykarincident vid Vinga
Kvinnan ingick i en grupp som dök från en båt vid Klåveskär, sydost om Vinga. Av okänd anledning fick hon problem med lufttillförseln och var medvetslös ..»
2009-05-13
42-årig man omkom i dykningsolycka i Gapern
Dykkamraten upptäckte efter en kort stund att Karlstadsbon fick svåra problem med utrustningen, så svåra att han sjönk till sjöns botten. Kamraten ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »