Namn: Lösen:

Gråhaj fångad utanför Ven

Publicerad den 16 juni 2010  (Läst 5 265 gånger.)Gråhajar (Galeorhinus galeus) förkommer i tempererade vatten på alla kontinenter, bland annat i östra Atlanten, Medelhavet, runt Sydafrika, södra Australien, utanför Argentina och Chile, samt USAs västkust - men den lever normalt inte i så låga salthalter som i Öresund.
I måndags (14/6) så fångade man dock en utanför Ven. Senast man har en fynd rapporterat är från så nyligen som 2005, men gången innan är 1900 - troligen har dock man dock gjort orapporterade fynd däremellan.

Fakta:
Gråhajen kan bli upp till 2 m lång i Medelhavet, men normalt mindre på andra platser. Arten äter främst mindre fiskar som torsk och vitling, kräftdjur och blötdjur, samt även as. På engelska benämns arten "school shark". Arten är inte utrotningshotad, men klassas som sårbar. Gråhaj förekommer normalt längs västkusten, men då längre norrut än i det aktuella fallet.

Läs mer:
http://hd.se/landskrona/2010/06/15/haj-fangad-utanfor-ven
http://sv.wikipedia.org/wiki/Gr%C3%A5haj
http://en.wikipedia.org/wiki/School_sharkDenna artikel diskuteras i
forumet

Taggar:  Marinbiologi Hajar Fiske
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Light Monkey lyser upp Skandinavien

2010-06-09
Light Monkey lyser upp Skandinavien
PRESSRELEASE Företaget startades 2009 av tidigare anställda på Salvo Diving och besitter en gedigen kompetens inom dykning och utveckling av utrustning. ..»

Delfindokumentär stoppad i Japan

2010-06-05
Delfindokumentär stoppad i Japan
Filmen visar japanska fiskare som i blodiga scener slaktar delfiner i en avspärrad vik. I rena thrillertakten får man följa en grupp aktivister som kämpar ..»

Vågboj visas i Stockholms ström

2010-06-04
Vågboj visas i Stockholms ström
Bojen är inte inkopplad för drift eftersom det är för grunt på platsen för att även generatorn som sitter under bojen skall få plats, utan det hela är ..»

Undervattensplan nästa för Richard Branson

2010-06-03
Undervattensplan nästa för Richard Branson
Richard Branson presenterar sin nästa idé innan uppståndelsen kring Virgin Galactics rymdresor hunnit lägga sig. Nästa farkost är ubåten, eller undervattensplanet, ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »